Pentru prima dată în istorie a fost efectuat transplantul unui organ sintetic (VIDEO)

10 07. 2011, 09:45

Conform declaraţiilor reprezentanţilor Spitalului Universitar Karolinska din Stockholm, un bărbat în vârstă de 36 de ani ce suferea de cancer de trahee în stadiu avansat a primit pe 9 iunie o nouă trahee realizată dintr-o structură sintetică acoperită cu propriile sale celule şuşă.

Această procedură medicală regenerativă va face ca transplanturile de trahee să devină mult mai accesibile. Posibilitatea transplantului de ţesut traheal creat în laborator din celulele şuşă ale pacientului cultivate pe un suport sintetic va elimina necesitatea aşteptării îndelungate pentru găsirea unui donator compatibil. Transplantul îi va ajuta în mod deosebit pe copii, deoarece în cazul lor donatorii se găsesc mult mai greu. Operaţia efectuată cât mai repede le va oferi pacienţior şanse mai mari de supravieţuire.

Echipa de chirurgi care a efectuat transplantul a fost condusă de Paolo Macciairni de la Spitalul Karolinska. Din echipă a făcut parte şi profesorul Alexander Seifalian de la University College din Londra, cel care a proiectat şi construit traheea artificială.

Cercetătorii de la Harvard Bioscience au creat un bioreactor utilizat pentru plantarea celulelor şuşă pe scheletul sintetic şi pentru cultivarea lor vreme de două zile înainte de realizarea transplantului. "Dat fiind că traheea este acoperită cu celulele pacientului, organismul nu respinge organul transplantat şi pacientul nu are nevoie de tratament imunosupresor", susţin reprezentanţii Spitalului Karolinska, adăugând că pacientul care a beneficiat de primul transplant de trahee artificială se reface repede.

Macciarini a efectuat anterior cu succes transplanturi de trahee create în laborator cu ajutorul celulelor şuşă, dar toate traheele pe care au fost plantate celulele şuşă ale pacienţilor proveneau de la donatori.

Sursa: AFP