O ursoaică brună ce a trăit acum 50.000 de ani e «mama» tuturor urşilor polari

12 07. 2011, 10:31

Probele ADN preluate de la urşii polari din Rusia, Canada, Groenlanda, Norvegia şi Alaska arată că toţi urşii polari au o strămoaşă "irlandeză".

Analiza materialului genetic moştenit pe linie maternă a relevat că, în ultimii 100.000 de ani, urşii polari s-au împerecheat periodic cu cei bruni.

Specialiştii consideră că aceste împerecheri au jucat un rol pozitiv în evoluţia recentă a urşilor polari, însă aceştia spun că astăzi astfel de hibridizări constituie un pericol suplimentar în ceea ce priveşte supravieţuirea acestei specii, deja ameninţată de schimările climatice.

În principiu, hibridizarea ar putea duce la pierderea de secvenţe genetice unice, lucru care ar determina exterminarea speciei. Cu toate acestea, specialiştii vor lua în considerare şi posibilitatea de a concentra eforturile de conservare şi către exemplarele hibrid, nu doar asupra urşilor polari, pentru a asigura continuitatea speciei.

Câţiva urşi "pizzli"- hibrizi rezultaţi din încrucişarea urşilor grizzly şi polari - au fost observaţi în ultimii ani în zonele arctice pe care urşii polari le-au părăsit ca urmare a schimbărilor climatice.

Este cunoscut faptul că urşii polari au descins dintr-o familie a urşilor bruni, acum aproximativ 150.000 de ani. Cu toate acestea nu se ştie dacă împerecherea interspecifică a fost doar accidentală sau dacă a modificat genofondul animalelor într-o măsură importantă.

Pentru a afla mai multe detalii cercetătorii au studiat 242 de linii materne ale urşilor polari şi bruni. Rezultatele au arătat că, deşi studiile anterioare spuneau că urşii polari se trag dintr-o ursoaică brună care ar fi trăit acum 14.000 de ani în insulele ABC din Alaska, cercetarea actuală, bazată pe noi probe ADN, relevă că de fapt urşii polari se trag dintr-o ursoaică ce a trăit acum 20.000-50.000 de ani, şi nu în Alaska, ci în Irlanda.

Specialiştii estimează că în zilele noastre mai supravieţuiesc în sălbăticie doar aproximativ 20.000-25.000 de urşi polari.

Sursa: AFP