Home » D:News » Consumul de carne roşie amplifică riscul de a suferi de diabet

Consumul de carne roşie amplifică riscul de a suferi de diabet

Consumul de carne roşie amplifică riscul de a suferi de diabet
Publicat: 15.08.2011
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Şcoala Harvard de Sănătate Publică au descoperit o legătură strânsă între consumul de carne roşie şi creşterea riscului de a suferi de diabet zaharat de tip 2. Studiul a demonstrat de asemenea că înlocuirea cărnii roşii cu proteine mai sănătoase (grăsimi lactate, nuci, cereale integrale) poate reduce semnificativ acest risc.

Cercetarea a fost condusă de An Pan, Frank Hu şi colegii acestora şi a analizat răspunsurile din chestionarele care au fost completate de 37.083 de bărbaţi de-a lungul unei cercetări ce a durat 20 de ani, 79.570 de femei ce au participat la un studiu de-a lungul a 28 de ani şi 87.504 de femei ce au fost chestionate pe parcursul a 14 ani de studii.

De asemenea au combinat datele unor noi studii cu cele ale unor studii existente ce includeau un total de 442.101 participanţi, dintre care 28.228 au dezvoltat diabet zaharat de tip 2.

După ce au fost luaţi în calcul indicele de masă corporală şi alţi factori de risc provocaţi de stilul de viaţă şi de dietă, cercetătorii au descoperit că servirea zilnică a unei cantităţi de 100 de grame de carne roşie neprocesată a fost asociată cu o creştere cu 19% a riscului de dezvoltare a diabetului de tip 2. De asemenea, s-a descoperit că un consum zilnic de 50 de grame de carne roşie procesată (de exemplu un hot dog, un cârnat, bacon) a fost asociat cu o creştere mai mare de 51% de dezvoltare a riscului.

Cercetătorii au descoperit că, pentru o persoană care serveşte zilnic carne roşie, substituirea acesteia cu o porţie de alune a fost asociată cu o scăderea a riscului de apariţie a diabetului cu 21%, iar substituirea cu grăsimile lactate reduce riscul cu 23%.

Cercetătorii recomandă reducerea consumului de carne roşie procesată, care are în general un nivel ridicat al sodiului şi al nitriţilor, dar şi cel al cărnii roşii neprocesate.

La nivel global, diabetul a atins un nivel epidemic, afectând aproximativ 350 de milioane de adulţi. Majoritatea prezintă diabet zaharat de tip 2, cel mai adesea legat de obezitate, inactivitate fizică şi dietă nesănătoasă.

Studii anterioare au demonstrat că servirea cărnii roşii procesate duce la creşterea riscului de apariţie a diabetului de tip 2. Însă despre carnea roşie neprocesată nu existau date concrete. Un alt studiu realizat în 2010 a subliniat legătura dintre consumul de carne roşie neprocesată şi riscul crescut de apariţie a bolilor de inimă, condiţii strâns legate de dezvoltarea diabetului.

Acest nou studiu este cel mai mare din această categorie şi are în vedere ambele tipuri de carne roşie, procesată şi neprocesată, care au legătură cu riscul crescut de apariţie a diabetului de tip 2. În plus, aceasta este prima cercetare care calculează scăderea riscului în cazul în care carnea roşie este substituită cu alte alimente care au proteine mai sănătoase.

Sursa: Eurekalert

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Mitul medieval care ascunde una dintre cele mai profunde teorii despre sufletul uman
Mitul medieval care ascunde una dintre cele mai profunde teorii despre sufletul uman
O întâlnire străveche a Soarelui cu alte două stele a schimbat pentru totdeauna Sistemul Solar
O întâlnire străveche a Soarelui cu alte două stele a schimbat pentru totdeauna Sistemul Solar
Albert Einstein a avut dreptate: Timpul se scurge mai repede pe planeta Marte!
Albert Einstein a avut dreptate: Timpul se scurge mai repede pe planeta Marte!
Cel mai bătrân strămoș al rechinilor înota în apele Australiei pe vremea dinozaurilor
Cel mai bătrân strămoș al rechinilor înota în apele Australiei pe vremea dinozaurilor
Legendele uitate care au modelat miturile arturiene: Iosif din Arimateea și primii Vânători ai Graalului
Legendele uitate care au modelat miturile arturiene: Iosif din Arimateea și primii Vânători ai Graalului
Cum îi sprijinim pe cei care au pierdut pe cineva drag ori sunt la final de viață? Ghid empatic, bazat pe psihologie
Cum îi sprijinim pe cei care au pierdut pe cineva drag ori sunt la final de viață? Ghid empatic, bazat pe psihologie
Gardieni, creatori și simboluri ale puterii: Dragonii nu au fost întotdeauna personaje negative
Gardieni, creatori și simboluri ale puterii: Dragonii nu au fost întotdeauna personaje negative
Ce se întâmplă cu creierul atunci când lucrezi în echipă?
Ce se întâmplă cu creierul atunci când lucrezi în echipă?
Locul în care trăiești influențează ce greutate ai, arată un nou studiu
Locul în care trăiești influențează ce greutate ai, arată un nou studiu
Test de cultură. Care fasole este toxică atunci când este mâncată crudă?
Test de cultură. Care fasole este toxică atunci când este mâncată crudă?
JWST a descoperit o galaxie spirală asemănătoare Căii Lactee undeva unde nu ar trebui să existe
JWST a descoperit o galaxie spirală asemănătoare Căii Lactee undeva unde nu ar trebui să existe
10 obiceiuri prin care putem încetini îmbătrânirea corpului nostru
10 obiceiuri prin care putem încetini îmbătrânirea corpului nostru
Ziua în care Alexandru Ioan Cuza a introdus învăţământul obligatoriu şi gratuit. Ce păţeau părinţii care nu se supuneau legii
Ziua în care Alexandru Ioan Cuza a introdus învăţământul obligatoriu şi gratuit. Ce păţeau părinţii care nu se ...
20 de lucruri uimitoare despre creierul uman
20 de lucruri uimitoare despre creierul uman
Marile companii de Inteligență Artificială sunt „mai puțin reglementate decât restaurantele”
Marile companii de Inteligență Artificială sunt „mai puțin reglementate decât restaurantele”
Trei reguli pe care părinții ar trebui să le aplice în privința telefoanelor pentru copii
Trei reguli pe care părinții ar trebui să le aplice în privința telefoanelor pentru copii
Românii vor avea facturi mai mari la gaze de la 1 aprilie 2026
Românii vor avea facturi mai mari la gaze de la 1 aprilie 2026
ESA intensifică cercetarea Pământului pe măsură ce viitorul agențiilor americane devine tot mai incert
ESA intensifică cercetarea Pământului pe măsură ce viitorul agențiilor americane devine tot mai incert