Home » D:News » O bacterie din sol – potenţială armă împotriva cancerului

O bacterie din sol – potenţială armă împotriva cancerului

O bacterie din sol – potenţială armă împotriva cancerului
Publicat: 11.09.2011
O tulpină a unei bacterii inofensive care trăieşte în sol ar putea fi utilizată, în curând, la distrugerea tumorilor canceroase, spun cercetătorii de la Universitatea din Nottingham, Marea Britanie şi cei de la Universitatea din Maastricht, Olanda. Ei speră ca, până în 2013, să testeze produsul pe oameni, combinându-l şi cu alte tratamente pentru a câştiga lupta împotriva cancerului.

Bacteria poartă numele de Clostridium sporogenes şi este răspândită în sol. Injectată la pacienţii bolnavi cancer, ea se dezvoltă în interiorul tumorilor solide, unde eliberează o enzimă care, la rândul ei, activează un medicament injectat ulterior, distrugând astfel celulele canceroase.

Medicamentul devine activ atunci când întâlneşte enzima bacteriană din tumoare, acţionând numai asupra celulelor din vecinătate.

Pentru a putea fi testată, metoda a trebuit să suporte unele îmbunătăţiri. Pentru început, în ADN-ul bacteriei a fost introdusă o genă care determină bacteria să fabrice cantităţi mai mari de enzimă în interiorul tumorii. Această modificare a mărit şi capacitatea enzimei de a activa medicamentul.

Cu toate acestea, cea mai importantă calitate a tratamentului vine din faptul că bacteria Clostridium sporogenes este un organism străvechi, care a existat dinainte ca planeta să aibă o atmosferă bogată în oxigen, prosperând numai în medii cu un nivel scăzut de oxigen. Acest lucru înseamnă că bacteriile, odată injectate în corpul unui bolnav de cancer, vor căuta să se dezvolte în medii cu nivel scăzut de oxigen, de pildă în interiorul tumorilor, fără a afecta celulele sănătoase

Profesorul Nigel Minton, conducătorul studiului, susţine că metoda va putea fi utilizată în tratarea tuturor tumorilor canceroase, fiind o opţiune mai bună decât operaţiile chirugicale, mai ales pentru pacienţii cu tumori greu accesibile sau în cazul în care operaţia ar fi foarte riscantă pentru bolnav.

„Credem că această tulpină va fi utilizată într-un studiu clinic din 2013, care va fi condus de Jan Theys şi Philippe Lambin de la Universitatea din Maastricht, Olanda”, a adăugat Minton, care este convins că, în cazul în care studiul va fi un succes, acest nou tratament va revoluţiona oncologia.

Sursa: Medical News Today

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase