Home » D:News » Limbile materne au fost aduse de taţi

Limbile materne au fost aduse de taţi

Limbile materne au fost aduse de taţi
Publicat: 22.09.2011
Un nou studiu efectuat de specialiştii din cadrul Universităţii Cambridge că expresia „Limba Maternă” nu este deloc aproape de realităţile istorice. Toate dovezile indică faptul că prima limbă cu care se obişnuiau copii pe vremuri era cea vorbită de taţi, nu de mame. Mai ales dacă taţii respectivi aparţineau de regulă populaţiilor războinice invadatoare.

Cercetătorii au investigat markerii genetici ai bărbaţilor şi femeilor din cîteva sute de comunităţi pentru a studia detaliat modelele transmisiei limbilor şi dialectelor străvechi.

De la invadatorii vikingi care au jefuit timp de secole ţărmurile britanice, la diverse triburi din Africa, India şi Polinezia, oameni de ştiinţă au descoperit aceeaşi tendinţă răspândit pe mapamond.

„Se pare că în timpul derulării episoadelor de colonizare efectuate de comunităţi de agricultori, vânători, şi mai târziu războinici, bărbaţii depăşeau numărul femeilor, fiind astfel obligaţi să-şi ia soţii din răndul femeilor care aparţineau comunităţilor locale.

În situaţiile nou create, când viitori părinţi aparţineau unor grupuri lingvistice diferite, se pare că limba nativă a taţilor era vorbită de copii”, este de părere profesorul Colin Renfew din cadrul Universităţii Cambridge.

Pe baza acestui fenomen social, marele cuceritor mongol, Genghis Han, a fost tatăl a sute de copii din ţinuturile pustiite de hoardele sale. Urmaşii săi ar fi vorbit limba mongolă, nu pe baza faptului că marele han ar fi ordonat acest lucru, ci copiii au trebuit să crească în ţinutul natal unde limba localnicilor era înlocuită de mongola vorbită de cuceritori.

O altă dovadă vine tocmai din îndepărtata Noua Guinee. În trecut, colonizatorii polinezieni au întâlnit băştinaşi melanezieni în Noua Guinee şi Insulele Amiralităţii. Astăzi, în Noua Guinee există regiuni unde se vorbesc dialecte polineziene, total separate de regiunile unde trăiesc vorbitorii de melaneziană.

Sursa: Daily Mail

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase