Home » D:News » Cancerul ar putea genera o criză financiară

Cancerul ar putea genera o criză financiară

Cancerul ar putea genera o criză financiară
Publicat: 27.09.2011
Costurile tratamenetelor pentru vindecarea şi prevenirea cancerului sunt foarte ridicate, motiv pentru care specialiştii britanici se aşteaptă la apariţia unei crize financiare a sistemului de sănătate.

Un raport elaborat recent de specialişti în oncologie din Marea Britanie susţine că se investeşte cu prea multă uşurinţă în unele tratamente şi tehnologii, fără să existe suficiente dovezi că ele ar putea acţiona împotriva cancerului.

Numărul pacienţilor bolnavi de cancer este în creştere şi la fel sunt şi sumele de bani care se cheltuiesc pentru tratarea fiecărei persoane. Din acest motiv, specialiştii militează pentru recalcularea sumelor alocate pentru tratarea pacienţilor.

Anual, aproape 12 milioane de oameni din întreaga lume sunt diagnosticaţi cu cancer, dar estimările arată că, până în 2030, cifrele vor ajunge la 27 de milioane. În prezent, pentru tratarea acestor persoane se cheltuiesc aproximativ 212 miliarde de euro pe an.

Acum, un grup de 37 de experţi de renume mondial afirmă că tratarea cancerului devine o povară care va duce la declanşarea unei probleme financiare majore. Raportul lor indică faptul că majoritatea statelor dezvoltate alocă între 4% şi 7% din bugetul de sănătate pentru tratarea cancerului.

Se estimează că, în Marea Britanie, cheltuielile legate de tratarea cancerului la sân au crescut, din 2007 şi până acum, cu 10 procente pe an. Ca urmare a acestor investiţii, numărul medicamentelor pentru tratarea cancerului a crescut de la 35, în 1970, la aproape 100, anul acesta. Problema este că, dintre acestea, doar câteva au dat rezultate în urma studiilor realizate pe oameni.

Dar specialiştii spun că aceste probleme nu sunt prezente doar la nivelul industriei farmaceutice. Profesorul Richard Sullivan, conducătorul studiului, anunţă că „analizele pentru determinarea biomarkerilor, investigaţiile prin imagistică medicală şi operaţiile sunt mult prea repede aprobate şi fără dovezi convingătoare.”

Pe de altă parte, cercetătorii critică şi abuzul unor medici asupra tehnologiilor. De cele mai multe ori, se folosesc aparatele de imagistică într-un mod nefondat. La fel se întâmplă şi cu aprobarea chimioterapiei la pacienţii care au cancer în stadiu terminal. În realitate, acest tratament nu îi va ajuta cu nimic pe pacienţii în cauză şi va consuma resurse care ar putea fi utile în alte cazuri.

Prin urmare, raportul solicită o reevaluare adecvată a acestor metode de tratare a cancerului, pentru a preveni o criza financiară ce ar putea împiedica descoperirea unor tratamente cu adevărat benefice.

Sursa: BBC

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase