Home » D:News » Cercetătorii din Japonia studiază limbajul stridiilor

Cercetătorii din Japonia studiază limbajul stridiilor

Cercetătorii din Japonia studiază limbajul stridiilor
Publicat: 08.12.2011
Oamenii de ştiinţă din Japonia au început să studieze modul în care comunică stridiile pentru a descoperi ce anume “spun” ele despre mediul în care trăiesc.

Sprecialiştii şi-au propus să observe modul în care moluştele îşi închid şi deschid valvele ca răspuns la schimbările din apa mării. Astfel, oamenii de ştiinţă pot identifica principalii factori care duc la moartea stridiilor, cum ar fi reducerea nivelului de oxigen sau apariţia unei invazii de alge.

Identificarea mişcărilor făcute de stridii, cu scopul de a avertiza cu privire la posibilele probleme, va fi făcută de cercetătorii de la Universitatea Kagawa cu ajutorul unui dispozitiv numit „kai – lingual”.

„Kai – lingual” foloseşte o serie de senzori şi magneţi pentru a transmite informaţii cu privire la deschiderea şi închiderea cochiliilor ca răspuns la schimbările de mediu.

Tehnica a mai fost folosită de fermieri pe scoici perlifere, iar acum ea va fi testată şi în cazul stridiilor comestibile.

Cu ajutorul mecanismului kai-lingual, specialiştii pot „auzi ţipetele” pe care le produc stridiile atunci când nu au destul oxigen.

Printre stridiile comestibile au fost aşezate şi scoici perlifere,al căror limbaj a fost deja identificat şi care au rolul de a acţiona drept translatori, informându-i pe specialişti în legătură cu schimbările din ocean.

Cercetarea a început în octombrie şi se va încheia anul viitor în martie.

Sursa: AFP

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase