Home » D:News » A fost descoperit cel mai mic sistem solar cunoscut până în prezent

A fost descoperit cel mai mic sistem solar cunoscut până în prezent

A fost descoperit cel mai mic sistem solar cunoscut până în prezent
Publicat: 13.01.2012
Telescopul Kepler al NASA a descoperit cele mai mici trei planete identificate până acum într-un alt sistem solar. Încă şi mai interesant este faptul că toate cele trei planete – una dintre ele este de mărimea lui Marte – sunt, cred specialiştii, planete solide, la fel ca Terra.

Cele trei planete se rotesc în jurul unei stele numite KOI-961şi au mărimi cuprinse între 50% şi 75% din mărimea Pământului. Steaua însăşi este o „pitică roşie”, relativ rece şi de dimensiuni mici, având un diametru cât o şesime din cel al Soarelui. Asemenea stele constituie categoria dominantă în galaxia noastră.

Remarcabil este faptul că toate cele trei planete sunt „pietroase”, alcătuite predominant din materie solidă, o caracteristică pe care cercetătorii implicaţi în programul Kepler au întâlnit-o rareori. Dintre cele peste 700 de exoplanete (planete din afara sistemului nostru solar) descoperite până acum, doar câteva sunt solide.

Cele trei planete orbitează foarte aproape de steaua lor, având nevoie de mai puţin de două zile pentru a-şi parcurge orbita.

Descoperirea a fost făcută de astronomii de la California Institute of Technology, SUA, şi reprezintă cel mai mic sistem solar identificat până în prezent.

Sursa: Mail Online

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase