Home » D:News » „Bilant de sanatate” al Dunarii

„Bilant de sanatate” al Dunarii

„Bilant de sanatate” al Dunarii
Publicat: 15.08.2007
O expeditie stiintiifica europeana a pornit de la Regensburg, in Bavaria (sudul Germaniei), pe Dunare, intr-o misiune de sase saptamani destinata intocmirii unui "bilant de sanatate" al celui mai mare fluviu din Europa, relateaza AFP.

Proiectul a fost lansat la initiativa Comisiei internationale pentru protectia fluviului Dunarea (ICPDR), cu sediul la Viena. Un raport care va fi prezentat statelor riverane urmeaza sa fie publicat anul viitor, permitand acestor tari sa adopte impreuna masuri de salvare a fluviului.

Un numar de 18 oameni de stiinta din opt tari europene, aflati la bordul a trei ambarcatiuni, vor analiza calitatea apei, substantele in suspensie, sedimentele, flora si fauna, pe o distanta de circa 2.375 de kilometri, pana la gura de varsare a fluviului in Marea Neagra. Prelevarile vor fi efectuate in 95 de puncte ale Dunarii si ale afluentilor sai din 11 tari.
Cele trei ambarcatiuni au pornit mai intai in amonte, spre Kelheim, in Bavaria, pentru a efectua o prima prelevare, inainte de a cobori pe cursul fluviului.

In 2001, la doi ani dupa incheierea razboaielor din Balcani, o prima expeditie a intocmit un raport. Expertii au subliniat, atunci, diversitatea biologica, dar si nivelul ridicat de poluare si de reziduuri de metale grele si de petrol, in apele Dunarii.

Noul studiu va fi denumit "Joint Danube Survey 2" (Supravegherea comuna a Dunarii – 2).

Din comisia infiintata in 1998 fac parte Germania, Austria, Republica Ceha, Slovacia, Ungaria, Slovenia, Croatia, Bosnia-Hertegovina, Serbia, Romania, Bulgaria, Moldova, Ucraina si Uniunea Europeana. (MEDIAFAX)

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase