Home » D:News » Misterul înălţimii Everestului va fi dezlegat peste doi ani

Misterul înălţimii Everestului va fi dezlegat peste doi ani

Publicat: 04.03.2012
Misterul înălţimii Everestului va fi dezlegat peste doi ani
Chiar şi la ora actuală există încă o dezbatere fulminantă cu privire la adevărata înălţime a celui mai celebru munte din lume. Se credea că piscul Chomolugma măsura 8.848 metri după ce a fost măsurat de o echipă indiană în anul 1954. Cu toate acestea, China susţine că Zhumulangma Feng, cum numesc chinezii cel mai înalt munte al lumii, măsoară 8.843 metri. Americanii vin şi ei cu o estimare diferită. Cine va avea dreptate?

O echipă a U.S. National Geographic Society a declarat, în anul 1999, că Everestul măsoară cu exactitate 8.849 metri, bazându-şi datele obţinute pe tehnologia GPS.

În prezent, Nepalul, stat pe teritoriul căruia este situat cel mai înalt munte din lume, a apelat la ajutorul unei echipe internaţionale pentru a afla cu maxim de acurateţe înălţimea celebrului munte.

Înălţimea reală a muntelui a devenit subiect de maximă importanţă cu ocazia divergenţelor dintre China şi Nepal cu privire la natura acestui munte, situat la graniţa dintre cele două state. Înainte de cercetarea geologică a subcontinentului indian, efectuată de britanici în anul 1852, omenirea din acele vremuri credea că cei mai înalţi munţi erau Anzii sud-americani.

Marea Estimare Trigonometrică a Indiei coloniale a fost făcută cu ajutorul unui teodolit, un aparat de măsurat special care, în acele vremuri, era de talia unui cal mai mic.

Muntele îşi datorează numele englezesc lui Sir George Everest, geograf şi geodez britanic care a efectuat unn important studiu geodezic al subcontinentului indian.

Stabilirea înălţimii exacte a Everestului va fi foarte diferită în zilele noastre, dar la fel de dificilă ca în trecut. Operaţiunea va implica ajutorul unor echipe de şerpaşi care vor trebui să care echipament de tip GPS la înălţimi considerabile. Staţiile de măsurare vor fi amplasate în trei puncte distincte, iar măsurătorile se pot întinde pe o perioadă de doi ani de zile.

Un singur fapt important trebuie luat în consideraţie: placa tectonică a subcontinentului indian avansează în continuare în platoul himalayan, proces care durează de milioane de ani şi care duce la ridicarea continuă a Everestului, munte care devine tot mai înalt de la an la an.

Sursa: Discovery News

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase