Home » D:News » A fost descoperit un „Stonehenge” suedez?

A fost descoperit un „Stonehenge” suedez?

A fost descoperit un „Stonehenge” suedez?
Publicat: 22.04.2012
O construcţie megalitică din Suedia ar putea fi mai veche cu 1.500 ani decât se estimase anterior. Noile analize sugerează faptul că pietrele străvechi ar reprezenta un calendar astronomic, iar unii cercetători susţin că ansamblul megalitic de la Ales Stenar a fost construit după acelaşi model geometric precum cel de la Stonehenge.

În apropierea satului pescăresc Laseberga, vechii scandinavi au transportat un număr de 59 bolovani uriaşi pe vârful unui deal orientat spre mare. Apoi au aranjat bolovanii, fiecare în greutate de circa 1.800 kilograme.

Arheologii căzuseră de acord asupra faptului că structura megalitică de la Ales Stenar (Stâncile lui Ale) a fost ridicată la sfârşitul Epocii Fierului şi a avut rolul de a orna un mormânt.

Dar o echipă de cercetători consideră că vârsta reală a monumentului este de peste 2.500 ani, el datând din Epoca Bronzului, având rolul de calendar astronomic foarte asemănător cu cel de la Stonehenge.

„Putem afirma acum că Stonehenge are o soră mai tânără, dar mult mai frumoasă”, declară Nils Axel Morner, un geolog din cadrul Universităţii din Stockholm.

Conform acestui cercetător, soarele răsare şi apune în nişte puncte specifice din Ales Stenar în timpul solstiţiilor de vară şi de iarnă.

Teoria sa nu este susţinută de către ceilalţi specialişti din mediul academic suedez. Pe baza datării cu carbon, arheologii suedezi au stabilit că ansamblul de la Ales Stenar a fost ridicat acum aproximativ 1.400 ani.

Sursa: Discovery News

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase