Home » D:News » Încă o specie misterioasă cu care omul s-a încrucişat: în genomul oamenilor moderni există ADN al unui hominid necunoscut

Încă o specie misterioasă cu care omul s-a încrucişat: în genomul oamenilor moderni există ADN al unui hominid necunoscut

Încă o specie misterioasă cu care omul s-a încrucişat: în genomul oamenilor moderni există ADN al unui hominid necunoscut
Publicat: 28.07.2012
O altă specie enigmatică s-a alăturat oamenilor de Neanderthal. Oamenii de ştiinţă au descoperit fragmente de ADN străin în genomul unor populaţii din Africa şi sunt de părere că este vorba de o specie “soră” cu cea a oamenilor de Neanderthal.

Cercetătorii de la Universitatea Washington din Seattle au descoperit aceste fragmente de ADN la trei grupuri de africani moderni. Aceste resturi genetice nu seamănă cu ADN-ul vreunui om modern din zilele noastre şi nici cu ADN-ul al omului de Neanderthal ce se mai poate găsi încă la unii europeni. Prin urmare, specialiştii sunt de părere că ADN-ul nou identificat provine de la un grup necunoscut până acum.

Coordonatorul studiului, Joshua Akey, este de părere că ADN-ul a ajuns la indivizii moderni prin încrucişarea speciilor, care s-a produs acum 20.000 – 50.000 de ani, la mult timp după ce oamenii moderni au plecat din Africa pentru a coloniza Asia şi Europa, o perioadă contemporană cu cea în care populaţia oamenilor de Neanderthal intrase în declin în Europa.

Descoperirea oferă dovezi care susţin ideea conform căreia, acum multe mii de ani, oamenii moderni au împărţit pământul cu alte specii de oameni – „verii” lor care, în cele din urmă, au dispărut. Mai mult, atunci când s-au întâlnit, două specii au făcut ceea ce era normal, adică s-au încrucişat.

În 2010, oamenii de ştiinţă din Germania au anunţat că au descoperit ADN neanderthalian în genomul omului modern din Europa. Recent, un alt grup aparţinând unei populaţii dispărute a fost descoperit în urma analizării unor oseminte din Siberia, vechi de acum 30.000 de ani. Ulterior hominidul dispărut a fost botezat „omul din Denisova”, iar specialiştii spun că şi acesta a lăsat urme de ADN în genomul locuitorilor din insulele Pacificului.

Deşi oamenii moderni şi africanii „arhaici” ar putea fi consideraţi ca fiind din specii diferite, ei au reuşit totuşi să producă urmaşi viabili, întocmai ca măgarii şi caii sau leii şi tigri. Dovada acestei interacţiuni interspecifice pare să fie un craniu găsit în Nigeria, despre care specialiştii spun că ar fi posibil să fi aparţinut unui urmaş al acestor două specii distincte.

Cu toate acestea, în lipsa unei fosile identificate fără putinţă de îndoială, oamenii de ştiinţă spun că este imposibil să ne dăm seama cum ar fi arătat această populaţie. Totuşi, acest grup enigmatic şi-a lăsat urmele ADN-ului peste tot în Africa. Cercetătorii le-au găsit atât la pigmeii din Africa Centrală, cât şi la alte două grupuri de pe cealaltă parte a continentului, populaţiile Hadza şi Sandawe din Tanzania.

Sursa: Washington Post

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase