Home » Istorie » Unul dintre cei mai mari savanţi din istorie. A stabilit doza optimă de otravă şi spera să creeze homunculi

Unul dintre cei mai mari savanţi din istorie. A stabilit doza optimă de otravă şi spera să creeze homunculi

Unul dintre cei mai mari savanţi din istorie. A stabilit doza optimă de otravă şi spera să creeze homunculi
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 24.09.2023
La data de 24 septembrie 1541 a încetat din viaţă Paracelsus (Theophrastus Bombastus von Hohenheim), alchimist, medic şi filosof, una dintre cele mai pitoreşti figuri ale Renaşterii, precursor al iatrochimiei prin folosirea, în tratamentul bolilor, a unor medicamente realizate prin sinteză chimică (n. 10 noiembrie 1493).

Paracelsus s-a născut în satul Einsiedeln din Elveţia. De la tatăl său, Wilhelm Bombast von Hohenheim, de profesie medic, a primit primele noţiuni de chirurgie şi medicină. La 16 ani, Paracelsus a intrat la medicină la Universitatea din Basel, ulterior s-a mutat la Viena, unde, în 1510, a obţinut bacalaureatul în medicină. Paracelsus a mai fost instruit şi de celebrul Johannes Trithemius (1461-1526), abatele mănăstirii St. Jakob din Wurzburg, unul dintre cei mai renumiţi maeştri în magie, alchimie şi astrologie. Sub îndrumarea acestui profesor, i-au fost cultivate înclinaţiile sale spre ştiinţele şi practicile oculte. Astfel a devenit unul dintre primii alchimişti din Evul Mediu.

 

 

În 1516 a obţinut doctoratul în medicină la Universitatea din Ferrara, cam în aceeaşi perioadă în care a studiat şi Copernic.

Paracelsus şi-a creat într-un timp foarte scurt un renume în domeniul medicinei, astrologiei şi toxicologiei. Foarte învăţat, mânat de curiozitatea de a descifra tainele ştiintelor oculte, acesta era caracterizat de o mândrie exagerată. Aerul de superioritate pe care îl afişa, inclusiv în discuţiile cu alţi cărturari, i-au atras foarte multă antipatie.

Aportul lui în domeniul toxicologiei s-a demonstrat a fi foarte util, fiind promotorul ideei că dozele fac otrava. Altfel, folosite în doze mici, anumite otrăvuri puteau fi folosite în tratamentul anumitor afecţiuni. Şi-a câştigat aprecierea şi renumele datorită ideilor şi inovaţiilor pe care le oferea comunităţii. În particular însă, acesta credea că poate crea homunculi, mici oameni, care odată creaţi, nu trebuiau să depăşească înălţimea unui picior şi care erau potriviţi pentru a juca rolul unor slugi eficiente.

Paracelsus este cunoscut şi pentru faptul că a dat numele zincului numindu-l zincum şi este recunoscut ca primul botanist sistematic. Lui Philippus Aureolus Theophrastus Bombastus von Hohenheim ii placea sa se numeasca Paracelsus, pentru a indica ca el era „la acelaş nivel cu” (in limba greacă „parà” inseamna „lângă”, „aproape de”) Aulus Cornelius Celsus, care a trăit în perioada lui Gaius Julius Caesar Octavianus Augustus ( Augustin) în prima jumatate a secolului I.

Paracelsus a fost acuzat de alcoolism şi de dezinteres în ceea ce priveşte ceremoniile religioase. În realitate el se cosidera un Doctor ale Sfintelor Scripturi (Doctor al Divinitaţii, pe scurt, D.D.), convins că credinţa religioasa trebuie traită în interiorul fiinţei umane, la un nivel intim, nu colectiv. „Templul se găseşte în inimă, nu între ziduri”, spunea el.

Descoperă îţi prezintă principalele semnificaţii ale zilei de 24 septembrie:

1724 – Sfinţirea Mânăstirii Văcăreşti, ctitorie a domnitorului Nicolae Mavrocordat, situată în partea sudică a Bucureştilor, unul dintre cele mai valoroase monumente ale patrimoniului istoric şi artistic românesc, distrusă de Nicolae Ceauşescu.

1829 – Rusia şi Imperiul Otoman au semnat Tratatul de Pace de la Adrianople.

1896 – S-a născut scriitorul Francis Scott Fitzgerald, unul dintre reprezentanţii de marcă ai aşa numitei „generaţii pierdute” („Marele Gatsby”, „Blândeţea nopţii”) (m. 21 decembrie 1940).

1900 – S-a născut poetul Dem. Bassarabeanu (m. 1968).

1934 – S-a născut Manfred Wörner, om politic german, fost secretar general al NATO (1988-1994) (m.13 august 1994).

1941 – A încetat din viaţă Aristide Maillol, pictor şi sculptor (n. 8 decembrie 1861).

1989 – A încetat din viaţă criticul literar şi prozatorul Paul Georgescu (n.7 noiembrie 1923).

1992 – A intrat în vigoare Legea nr. 102 privind stema ţarii şi sigiliul statului.

1994 – A încetat din viaţă poetul, eseistul şi filosoful Grigore Popa (n. 31 iulie 1910).

1997 – A fost retras din activitate celebrul Deep Blue, supercomputerul care l-a învins pe campionul mondial la şah, Gari Kasparov, în „Meciul secolului”, din mai 1997.

2003 – A încetat din viaţă cântăreaţa americană Rosalie Allen (n. 1924)

2003 – A încetat din viaţă actorul american Lyle Bettger (n. 1915)

2004 – A încetat din viaţă scriitoarea franceză Françoise Sagan (n. 1935)

2005 – A încetat din viaţă actorul american Tommy Bond (n. 1926)

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase