Home » Istorie » În 1943, armata americană a comis o greşeală irecuperabilă. Ce s-a întâmplat atunci – FOTO

În 1943, armata americană a comis o greşeală irecuperabilă. Ce s-a întâmplat atunci – FOTO

Publicat: 01.01.2016
Se pare că bombardamentele de la Hiroshima şi Nagasaki nu sunt singurele incidente pe care le regretă armata SUA.

Cele două acţiuni ale aviaţiei militare au fost planificate din timp, însă cu doi ani înainte de atacurile îndreptate împotriva Japoniei s-a petrecut un incident pe care militarii americani nu îl prevedeau.

La 5 iulie 1943, un echipaj de zbor, format din 10 membri, decola cu patru bombardiere B-17, de la baza militară Dalhart, situată în statul Texas. Cele două aparate de zbor urmau să desfăşoare o simulare de bombardare pe timp de noapte a unei ţinte amplasate la aproximativ 30 de kilometri depărtare, în deşertul texan. Ţinta pe care urmau să o lovească era marcată prin amplasarea în patru colţuri a unor surse de lumină, pentru a da impresia că formează litera „X”.

Neşansa a făcut ca misiunea să fie condusă de un pilot neexperimentat, care, în loc să-şi ghideze echipajul spre sud, a dispus, fără să vrea, ca aparatele de zbor să se îndrepte în direcţia opusă. La scurt timp înainte de miezul nopţii, cele două avioane au ajuns deasupra oraşului Boise, din statul american Oklahoma.

Fiind o aşezare de mici dimensiuni, atât luminile din case cât şi cele de pe străzile din Boise erau în majoritate stinse. Se pare că doar becurile ce funcţionau în incinta tribunalului din localitate erau aprinse, iar piloţii au crezut că ele formează ţinta pe care trebuiau să o distrugă.

Credit foto: TGrier/Panoramio

Conform ordinelor primite, piloţii au început să lanseze bombele. Prima dintre acestea a căzut pe acoperişul unui garaj şi a explodat, formând în podea un crater adânc de aproape un metru. Cea de a doua bombă a căzut în apropierea bisericii baptiste din localitate, provocând apariţia unui crater de similar cu primul. Proiectilul cu numărul trei a a căzut în apropierea unui rezervor cu gazolină, însă norocul a făcut ca acesta să nu fie atins de explozie. Cea de-a patra bombă a căzut în imediata vecinătate a unui camion-cisternă, dar nici de data aceasta explozia nu a avut un impact semnificativ.

Credit foto: Margot Plummer/ Panoramio

La scurt timp după producerea acestor incidente, poliţiştii din Boise i-au anunţat pe comandanţii bazei militare Dalhart, care au dispus întreruperea misiunii. Până ca piloţii să primească ordinele, aceştia au mai lansat un proiectil deasupra primăriei din localitate. Deşi bomba a explodat, suflul provocat de aceasta nu a cauzat daune importante.

Credit foto: Ryan Lowery/Flickr

A doua zi, comandantul misiunii a fost concediat, iar membrii ehipajului au primit şansa de a alege între a fi supuşi judecăţii Curţii Marţiale sau a alege plecarea pe front. Cei nouă au hotărât să aleagă calea armelor, reuşind să supravieţuiască luptelor din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Mai mult decât atât, militarii au fost recompensaţi prin oportunitatea de a coordona cele 800 de avioane americane care au bombardat Berlinul în luna martie a anului 1944.

Credit foto: Nate/Flickr

La 5 iulie 1993, cetăţenii oraşului Boise au decis să marcheze cei 50 de ani scurşi de la nefericitul eveniment. În acest sens, ei au construit o replică din beton a unui crater, în care au amplasat o copie a unui model de proiectil folosit de aviaţia americană pe parcursul celei de-a doua conflagraţii mondiale.

Sursa: amusingplanet.com

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase