Home » Istorie » Un nou studiu arată că locuitorii unor insule din Scoţia practicau un ritual de înmormântare înspăimântător – FOTO

Un nou studiu arată că locuitorii unor insule din Scoţia practicau un ritual de înmormântare înspăimântător – FOTO

Publicat: 17.06.2016
Zona este cunoscută pentru numeroasele descoperiri datate în perioada neolitică.

Au existat, de-a lungul istoriei, ritualuri de înmormântare dintre cele mai macabre, însă cel practicat în Epoca Neolitică, de locuitorii Insulelor Orkney, pare să le întreacă pe toate. Într-un studiu publicat în revista Journal of Archaeological Science, cercetătoarea Rebecca Crozier (Universitatea din Filipine) menţionează că au fost găsite dovezi care sugerează că, în acea perioadă, rudele celor care mureau le jupuiau acestora carnea de pe oase şi o amestecau, în gropi comune, cu rămăşiţele scheletelor sfărâmate.

În cadrul unui proiect de cercetare, arheologii filipinezi au reanalizat 12275 de fragmente osoase provenind din două morminte descoperite în localităţile Quanterness şi Quoyness din insulele scoţiene Orkney. Siturile datează din perioada neolitică şi au o vechime de aproximativ 4400 – 6000 de ani. 

Femur pe suprafaţa căruia au fost descoperite urme de tăieturi (Foto:iflscience.com)  

Până acum, se credea că oasele au fost arse sau îngropate până când carnea de pe el se descompunea. Dr. Cozier crede, însă, că prezenţa unor urme de lovituri şi tăieturi pe suprafaţa materialului osteologic sugerează faptul că dezmbembrarea cadavrelor s-a făcut într-un mod violent. Mai mult decât atât, după ce fuseseră ciopârţite, trupurile celor decedaţi erau aruncat în gropi comune. 

În ceea ce priveşte semnificaţia acestui ritual, Rebecca Cozier crede că el era ,,expresia împărtăşirii unor moşteniri străvechi”. Cercetătoarea este de părere că practica era realizată cu scopul de a-l apropia pe individ de societatea din care făcea parte. 

Fragment de os maxilar cu urme de tăieturi (Foto:iflscience.com)  

Arheologul filipinez spune că decedaţii fuseseră ciopârţiţi în aşa fel încât trupurile lor să se poată descompune la fel de repede. ,,Evoluţia descompunerii unui cadavru poate fi influenţată de situaţii care variază de la modul în care a murit respectiva persoană până la momentul din an când s-a petrecut tragedia. Prin urmare, moartea şi, cu precădere, descompunerea trupului uman, au reprezentat adevărate provocări pentru locuitorii Insulelor Orkney, în Epoca Neolitică”, menţionează Dr. Cozier în articolul său. 

Insulele Orkney sunt o adevărată comoară pentru arheologii care vor să cunoască detalii legate de modul de viaţă al primilor locuitori ai Insulelor Britanice. În acest arhipelag au fost descoperite până acum 72 de morminte, unele vechi de peste 5500 de ani. Printre cele mai spectaculoase descoperiri făcute până acum se număra aşa-numitul ,,Inel al lui Brodgar”, o structură megalitică, cu un diametru de 104 m, construită în jurul anilor 2500 î.Hr. 

Sursa: iflscience.com

Vă mai recomandăm şi: Analiza indivizilor decapitaţi descoperiţi într-un sit din Turcia scoate la iveală un ritual MACABRU

                                             Analizarea celor mai vechi portrete din lume a scos la iveală un lucru surprinzător – FOTO

                                             O nouă specie de hominizi, descoperită pe o insulă din arhipelagul Indoneziei – FOTO+VIDEO

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase