Home » Istorie » Cum au fost construite piramidele din Egipt

Cum au fost construite piramidele din Egipt

Publicat: 25.06.2016
De sute de ani, construirea piramidelor din Giza este un mister neelucidat. Fără o dovadă concretă a modului de construire, cercetătorii au fost nevoiţi să pună cap la cap indicii pentru a-şi construi o imagine clară asupra modului de construcţie.

Piramidele din Giza

Prima şi cea mai mare piramidă a fost construită de faraonul Khufu. Piramida are peste 138 de metri înalţime şi este cunoscută sub denumirea de ,,Marea Piramidă’’. A fost considerată una dintre minunile lumii de către scriitorii antici. Piramida lui Khafre, amplasată lângă Sfinx,  este a doua ca mărime. Cea mai mica piramidă măsoară 65 de metri înălţime şi îi aparţine lui Menkaure.

Ultimele două secole au dezvăluit o serie de descoperiri  asociate construirii piramidelor. Un oraş a fost descoperit lângă piramida lui Menkaure, o altă descoperire prezintă modul de transportare al blocurilor de piatră, pe apă.

Dezvoltarea tehnicilor de construcţie  a piramidelor

Tehnica de construire a piramidelor din Giza a fost îmbunătăţită de-a lungul mai multor secole. În primă fază, piramidele erau simple ,,mastaba’’ rectangulare,  construite acum 5.000 de ani. Mormântul faraonului Djoser  a fost construit iniţial simplu, însă pe parcurs a fost dezvoltat pe şase nivele. Mormântul cuprindea tuneluri subterane şi camere.

Un alt dezvoltator al tehnicilor de construire a piramidelor a fost faraonul Snefru. Una dintre piramidele construite în timpul faraonului  este cunoscută astăzi sub denumirea de ,,piramida înclinată’’.

Fiul lui Snefru, Khufu, va  dezvolta tehnicile tatălui său pentru a crea ,,Marea Piramidă’’.

Planificarea piramidelor

O echipă de arheologi a descoperit papirusuri datate din timpul domniei lui Khufu în apropriere de Marea Roşie. Papirusul afirma faptul că în al 27-lea an al domniei lui Khufu, fratele său Ankhaf era vizierul, cel mai înalt oficial al regelui.

Deşi Ankhaf deţinea al doilea cel mai înalt rang în imperiu, cercetătorii afirmă că este posibil ca altă persoană, vizirul Hemiunu,  să se fi ocupat de construcţia piramidelor. Cercetătorii încearcă să afle modul sofisticat de construire atât al mormântului, cât şi al templelor.

Oamenii de ştiinţă au afirmat că egiptenii aveau abilitatea de a alinia structura foarte precis pe unghiul nordului geografic. Într-un raport publicat recent de Asociaţia Cercetărilor Egiptului Antic, Glen Dash, inginer implicat în studierea piramidelor egiptene, a afirmat că posibila metodă de aliniere perfecta cu nordul a piramidelor ar fi posibilă  prin cercetarea cercului polar. Egiptenii urmăreau steaua polară Polaris şi, în funcţie de amplasarea sa, egiptenii aplasau sfori pentru o aliniere perfecta.

Proviziile şi mâncarea

În ultimi ani, arheologii au studiat papirusul descoperit în portul din Giza. Papirusul dezvăluia importanţa portului. Prin el se transportau  blocuri de piatră folosite în structura exterioară a piramidelor. Lângă portul din Giza a fost descoperit un oraş. Oraşul  era format din case mari pentru oficiali, într-o baracă pentru trupe a fost descoperit un număr mare de sigilii de lut. Muncitorii obişnuiau să locuiască lângă piramidă.

Diferiţi arheologi au estimat că forţa de muncă pentru construirea tuturor celor trei piramide era în jurul a 10.000 de persoane.Pentru a hrani muncitorii, arheologii, au descoperit că în fiecare zi erau ucise nenumărate capre şi oi pentru a produce peste 2 mii de kilograme de carne.

De unde erau aduse materialele?

Majoritatea pietrelor folosite pentru construirea piramidelor erau procurate dintr-o carieră din sudul piramidei. În cazul piramidei lui Menkaure, piatra, era adusă de la carieră din sud-estul piramidei, însă în cazul piramidei lui Khafre, sursa materialelor nu este cunoascută încă.

Papirusul găsit în portul Mării Roşii afirmă că piatra folosită în exteriorul piramidei era adusă dintr-o carieră de lângă orasul Cairo din zilele noastre. Materialul era transportat către Giza  cu barca, drumul uneia dintre bărci a durat  patru zile.

Cum erau transportate?

Pentru a transporta pietrele pe sol, egiptenii foloseau  rampe care puteau fi trase de către un grup de muncitori, de asemenea, egiptenii udau nisipul din faţa pârghiei pentru a micşora fricţiunea.

Daniel Bonn, professor fizician al Universităţii  din Amsterdam,  a afirmat că ,,se pare că dacă udau nisipul, diminuau forţa de muncă la jumătate’’. Egiptologi afirmă că pentru a ridica pietrele era folosit un sistem de râmpi, dar nu sunt siguri de modul de construire al  rampelor.

Noile cercetări  doresc să scaneze şi să reproducă piramidele prin mai multe tehnologii, pentru a afla cât mai multe despre modul de construire al piramidelor.

Sursă: Livescience

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase