Home » Istorie » Descoperire inedită, făcută în Australia. De ce nu pot arheologii să includă zona pe lista UNESCO – VIDEO

Descoperire inedită, făcută în Australia. De ce nu pot arheologii să includă zona pe lista UNESCO – VIDEO

Descoperire inedită, făcută în Australia. De ce nu pot arheologii să includă zona pe lista UNESCO – VIDEO
Publicat: 07.09.2016
Artefactele descoperite datează din mileniul 7 î.Hr.

Arheologii de la University of Western Australia au descoperit în arhipelagul Dampier din largul coastei de nord-vest a Australiei fundaţiile unor locuinţe din piatră construite în urmă cu aproximativ 9.000 de ani. Dovezile au fost identificate pe insula Rosemary, care, împreună cu celelalte 42 de insule ale arhipelagului din care face parte şi cu peninsula Burrup formează o regiune cunoscută de aborigenii Ngarluma sub numele de ,,Murujuga”, adică ,,oasele de la şold care ies la suprafaţă”. 

Coordonatorul cercetărilor, profesorul Jo Mcdonald, susţine că excavaţiile au scos la lumină dovezi ale prezenţei umane în teritoriu pe tot parcursul Epocii de Gheaţă, cât şi a perioadei de creştere rapidă a nivelului mărilor care a urmat. În zona de nord-vest a Australiei, nivelul mării a crescut cu 130 de metri la sfârşitul epocii glaciare, cu o rată de aproximativ 1 metru la fiecare 5-10 ani.

Modul în care sunt aşezate structurile de piatră demonstrează cu câtă eficienţă au reuşit populaţiile de la acea vreme să gestioneze spaţiul din ce în ce mai redus pe care îl aveau la dispoziţie. 

Cercetările desfăşurate de arheologii australieni în ultimele 12 luni au scos la lumină dovezi ale prezenţei umane în zona Murujuga ce datează de acum 21.000 de ani. Specialiştii spun că rezultatele pe care le-au obţinut îi vor ajuta să completeze dosarul necesar includerii sitului pe lista UNESCO.

Pentru a-şi atinge scopul, experţii au nevoie de aprobarea guvernului de la Canberra. ,,Acum, responsabilitatea noastră este de a proteja aceste structuri din piatră şi a le pune la dispoziţia publicului”, susţine Jo Mcdonald. 

În zona peninsulei Burrup există circa 2.500 de situri arheologice aborigene, însă în aceeaşi regiune se desfăşoară cel mai mare proiect de extracţie de gaze şi ţiţei de pe întreg cuprinsul Australiei, ,,North West Shelf”, în valoare de aproximativ 2 miliarde de dolari. Din acest motiv, arheologii australieni nu au primit până acum aprobare guvernamentală pentru a putea include situl pe lista patrimoniului mondial. 

Sursa: theguardian.com

Vă mai recomandăm şi: Cea mai veche fosilă de pe Pământ, descoperită recent. Conţine primele dovezi ale vieţii de pe Terra

                                              O piramidă ascunsă sub straturi groase de pământ ar putea fi cea mai mare construcţie realizată vreodată – FOTO

                                               Răspunsurile la MARILE întrebări legate de Egiptul antic

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase