Home » Istorie » Povestea lui Yasuke, primul samurai fără origini japoneze. A fost un sclav de culoare

Povestea lui Yasuke, primul samurai fără origini japoneze. A fost un sclav de culoare

Publicat: 18.09.2016
În lucrarea ,,Histoire Ecclesiastique Des Isles Et Royaumes Du Japon'', scrisă de Francois Solier, Yasuke, primul samurai care nu avea origini japoneze a fost descris ca fiind un musulman din Mozambic. În alte lucrări s-a specula că Yazuke ar fi venit din Portugalia, Angola sau Etiopia.

În cadrul unei investigaţii din 2013 a fost sugerat faptul că Yasuke ar fi făcut parte din grupul etnic Makua şi s-ar fi numit Yasuke. Deşi a fost vorba de o investigaţie jurnalistică, în cadrul lucrării au fost descoperite foarte puţine dovezi care să ateste concluziile jurnaliştilor. De asemenea, ar fi putut fi membru al oamenilor Yao care se aflau în contact cu portughezii în acel moment, fapt ce i-ar fi putut influenţa numele samuraiului. Lui ,,Yao” i s-a adăugat sufixul comun pentru bărbaţii japonezi ,,suke”.

Yasuke a ajuns în Japonia în 1579, fiind servitorul italianului iezuit Alessandro Valignano, care a fost numit ,,vizitator” (inspector) al misiunilor iezuite în Indiile (însemnând estul Africii). Yasuke l-a acompaniat pe Valignano când acesta a ajuns în zona de capital în martie 1581, făcând senzaţie. În cadrul unui eveniment, mai multe persoane au fost strivite până au murit în timp ce se înghesuiau să îi privească pe Iezuiţii care s-au temut că biserica lor va fi distrusă în busculadă. Faimosul căpitan militar Nobunaga a auzit zgomotul din templu. Suspectând faptul că pielea neagră a lui Yasuke ar fi fost colorată cu cerneală neagră, Nobunaga l-a pus pe bărbat să se dezbrace de la brâu în sus şi l-a obligat să îşi frece pielea.

Aceste evenimente au fost documentate într-o scrisoare din 1581 a Iezuitului Louis Frois  şi în raportul anual al misiunilor iezuiţilor din Japonia (1582).  Satisfăcut de faptul că era negru, Nobunaga l-ar fi primit în serviciul său (conform evidenţelor japoneze, fapt ce nu a existat în evidenţele europene). În lucrarea ,,Cronicile lordului Nobunaga”, Frois confirmă aceste credinţe descriindu-le întâlnirea. ,,Pe 23 a celei de-a doua luni (23 martie 1581), o pagină neagră a sosit pentru ţările creştine. Bărbatul era sănătos, arăta bine şi avea o conduită foarte bună.  De asemenea, Nobunaga a apreciat puterea bărbatului, susţinând că este echivalentul puterii a zece oameni normali. Nepotul lui Nobunaga i-ar fi acordat lui Yasuke o sumă de bani la prima întâlnire.

În mai, Yasuke a mers cu Nobunaga la castelul său din Azuchi. Potrivit mărturiilor de la acea vreme, acesta ar fi fost înnobilat. Jurnalistul Matsudaira l-a descris pe bărbat ca având 188 de centimetri înălţime. Statura sa a fost foarte impozantă pentru japonezii din acele vremuri. Matsudaira a declarat că bărbatul a fost numit Yasuke.

De asemenea, Yasuke putea vorbi fluent japoneză graţie eforturilor lui Valignano, de a se asigura că misionarii săi să se adapteze culturii locale. Deoarece lui Nobunaga îi făcea plăcere să discute cu Yasuke, acesta vorbea portugheză deoarece Yasuke nu putea vorbi fluent chineza clasică. Aparent, Yasuke a fost primul ,,luptător” fără origini japoneze care se afla în subordinea lui Nobunaga, care a contribuit la ascensiunea rapidă a statutului său.

Conform arhivelor din Maeda Clan, lui Yasuke i-a fost oferită o reşedinţă şi o katană ceremonială scurtă. De asemenea, Nobunaga l-a însărcinat să fie purtătorul armelor.

În iunie 1582, Nobunaga a fost atacat şi forţat să realizeze seppuku în Kyoto de către armata Akechi Mitsuhide.  Yasuke a fost prezent în acel moment şi s-a luptat cu foţele Akechi. După moartea lui Nobunaga, Yasuke s-a alăturat moştenitorului lui Nobunaga, Oda Nobutada, care încerca să adune forţele la castelul Nijo. Yasuke a luptat mult timp alături de forţele lui Nobutada, dar într-un final şi-a predat sabia către oamenii lui Akechi. Aceştia l-au întrebat pe însuşi Akechi ce să facă cu el. Akechi a afirmat că omul de culoare este o bestie care nu ştie nimic şi nu este nici măcar japonez, însă nu l-a condamnat la moarte, ci l-a trimis nanban-dera, templul barbarilor din sud

Sursa: Vintage News 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase