Home » Istorie » Frumuseţea ascunsă într-o pictură veche de 2.000 de ani. Un nou instrument cu raze X a ajutat la o descoperire extraordinară

Frumuseţea ascunsă într-o pictură veche de 2.000 de ani. Un nou instrument cu raze X a ajutat la o descoperire extraordinară

Publicat: 23.08.2017
Lava topită, umiditatea, cenuşa vulcanică sunt doar câteva dintre aspectele care au dus la degradarea picturilor din Roma antică. Însă cu ajutorul unui nou tip de tehnologie cu raze X, experţii au descoperit un portret uimitor al unei femei ce a trăit în Roma, înaintea erupţiei vulcanului Vezuviu.

În cadrul primului studiu de acest tip, cercetătorii din cadrul Institutului Pratt din New York au utilizat un instrument portabil cu raze X, informează Mail Online. 

Cu ajutorul noii tehnologii, experţii au scanat şi analizat portretul unei tinere descoperit în străvechiul oraş Herculaneum. Noul instrument permite cercetătorilor să examineze picturile în locul în care au fost descoperite fără ca acesta să intre în contact direct cu opera de artă. Deşi pictura se afla într-o stare avansată de degradare, instrumentul a reuşit să recupereze fragment cu fragment detaliile din pictură. 

Credit foto: Roberto Alberti

Analizele sugerează că artistul a realizat pictura tinerei cu ajutorul unui pigment pe bază de fier, iar zonele de lumină din jurul ochilor au fost realizate cu un pigment pe bază de plumb. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase