Home » Istorie » ”Benzi desenate” din perioada Imperiului Roman au fost descoperite într-un mormânt din Iordania

”Benzi desenate” din perioada Imperiului Roman au fost descoperite într-un mormânt din Iordania

”Benzi desenate” din perioada Imperiului Roman au fost descoperite într-un mormânt din Iordania
Publicat: 08.10.2018
Într-un mormânt roman descoperit recent în nordul oraşului iordanian Beit Ras au fost observate secvenţe pictate însoţite de scrieri ce par a fi o variantă străveche a unei benzi desenate.

Mormântul din subteran ce măsoară 51 de metri pătraţi este constituit din două încăperi separate. Conform Atlas Obscura, principala încăpere este decorată cu patru picturi, ce împreună înfăţişează 260 de zei, oameni şi animale. 

În pictura centrală este prezentat un preot oficiant ce face un sacrificiu în onoarea zeităţii din Capitolias (Beit Ras din prezent) şi Caesarea Maritima, capitala Regatului Iudeei. A doua pictură arată un fermier ce ară pământul cu ajutorul boilor şi altul care taie arborii cu ajutorul zeilor, al treilea fermier este înfăţişat în timp ce construieşte o rampă, iar a patra pictură arată un alt preot ce face un sacrificiu pentru zeităţi

Arheologii consideră că picturile şi ordinea în care au fost realizate spun povestea fondării oraşului Capitolias. Cel mai interesant aspect al descoperirii este redat de textele ce însoţesc imaginile. Mai bine de 16 inscripţii explică acţiunea, precum cele regăsite în benzile desenate. Mare parte dintre ele sunt scrise în aramaică, dar cu litere greceşti. Însă inscripţiile atribuite doar zeităţilor sunt scrise în greacă, ce le diferenţiază de limbajul hibrid atribuit muritorilor. Capitolias a aparţinut părţii din Imperiul Roman numită Decapolis, un grup de 10 oraşe ce păstrau cultura elenistică şi s-au bucurat de o anumită autonomie faţă de imperiu. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase