Home » Istorie » O nouă descoperire rescrie ceea ce cunoşteam despre metoda de mumificare din Egiptul antic

O nouă descoperire rescrie ceea ce cunoşteam despre metoda de mumificare din Egiptul antic

O nouă descoperire rescrie ceea ce cunoşteam despre metoda de mumificare din Egiptul antic
Publicat: 17.08.2018
Egiptenii antici au elaborat metode sofisticate de îmbălsămare mult mai devreme şi pe o arie geografică mai mare decât se ştia anterior, conform testelor asupra unei mumii preistorice bine cunoscute.

Datând din 3.700 – 3.500 î.e.n., mumia a fost ţinută în Muzeul Egiptean din Turin din anul 1901, dar spre deosebire de multe mumii preistorice din muzeu, nu a trecut prin tratamente de conservare, oferind astfel o oportunitate unică pentru analize ştiinţifice exacte, scrie Science Daily.

S-a crezut că mumia din Turin a a ajuns în mod natural în această stare prin acţiunea de desicare specifică mediului deşertic.

Folosind analize chimice, echipa de cercetători de la Universitatea York şi Universitatea Macquarie a adus dovezi conform cărora mumia a trecut prin procesul de îmbălsămare cu ajutorul unui amestec de ulei de plantă, răşină încălzită de conifer, un extract de plantă aromatică şi un alt ulei de plantă, folosit pentru a impregna materialul textil cu care corpul a fost învelit.

„Reţeta” conţine agenţi antibacterieni, folosiţi în proporţii similare cu cei aplicaţi mai târziu, acum 2.500 de ani, când arta îmbălsămării a atins apogeul.

Studiul are la bază cercetări anterioare din 2014 în care s-a identificat prezenţa agenţilor complecşi de îmbălsămare în fragmentele de material textil care s-au păstrat.

„Identificând reţete de îmbălsămare foarte asemănătoare în studiile anterioare, acest nou studiu oferă prima dovadă a unei utilizări mai extinse din punct de vedere geografic a acestor ingrediente şi prima dovadă clară a utilizării îmbălsămării la o mumie preistorică”, a precizat Stephen Buckley de la Universitatea York, unul dintre membrii echipei de cercetare.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Aceasta poate fi descoperirea anului în Egipt: mumii şi comori în stare aproape perfectă de conservare găsite în morminte vechi de 3.500 de ani

O mumie egipteană a fost analizată în premieră cu un accelerator de particule, iar rezultatele sunt surprinzătoare

O mumie egipteană a fost descoperită într-un loc neobişnuit

Mumie veche de 3.000 de ani descoperită într-un mormânt din Egipt

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase