Home » Istorie » Descoperirea mai multor epave în apele dificile din estul Mării Egee va schimba cărţile de istorie

Descoperirea mai multor epave în apele dificile din estul Mării Egee va schimba cărţile de istorie

Descoperirea mai multor epave în apele dificile din estul Mării Egee va schimba cărţile de istorie
Publicat: 21.10.2018
Trei nave antice care transportau vase de lut şi două dintr-o eră mai târzie au fost descoperite recent de o echipă de arheologi americani şi greci în apele cunoscute pentru dificultatea cu care se parcurg, anume estul Mării Egee.

„Entuziasmul este greu de descris. Ştiam că am dat peste ceva care va schimba cărţile de istorie”, a precizat arheologul Peter Campbell.

Epavele prezintă semne de jefuire, posibil de vânătorii ilegali de artefacte şi/sau de la plasele de pescuit, scrie Fox News.

Campbell este co-directorul proiectului Fournoi al RPM Nautical Foundation din SUA, o organizaţie non-profit implicată în mai multe proiecte subacvatice din Mediterană. Proiectul de faţă a început în 2015.

Epavele, toate foste nave comerciale, au fost găsite lângă coasta Insulelor Fourni.

Cu descoperirea recentă, numărul epavelor din zonă a ajuns la 58, formând, conform arheologilor, cea mai mare concentraţie de epave antice găsite în Marea Egee şi posibil în toată Marea Mediterană.

„Aş numi-o una dintre cele mai importante descoperiri arheologice ale secolului pentru că acum avem o nouă poveste de spus despre o rută comercială din Mediterană”, a adăugat Campbell.

Epavele mai vechi sunt din secolul al IV-lea şi al II-lea î.e.n. şi din secolele V şi VI e.n. Cele mai noi sunt din secolele XVIII şi XIX”, a precizat George Koutsouflakis, conducătorul proiectului.

„Nu este o coincidenţă că un număr mare de epave a fost găsit în aceste pasaje. Dacă există o schimbare bruscă a direcţiei vântului şi dacă căpitanul era din altă regiune şi nu era familiarizat cu ciudăţeniile climatului local, ar fi putut pierde foarte uşor controlul navei şi să se lovească de roci”, a adăugat Koutsouflakis.

Scafandrii au mai recuperat şi un grup de lămpi de teracotă din secolul al II-lea e.n. care avea inscripţionate numele artizanilor corintieni care (probabil) au realizat obiectele, Octavius şi Lucius, alături de mai multe amfore care conţineau vin, ulei şi alimente.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Arheologii susţin că au găsit epava navei lui James Cook, rezolvând unul dintre cele mai mari mistere ale adâncurilor mării

Comori incredibile şi capete sculptate în cristal, descoperite pe mai multe epave romane

VIDEO. Două epave ale unor corăbii extrem de rare au fost găsite în Marea Baltică

Cum arată interiorul celebrei epave „Evanghelia” din Costineşti. Imagini cum nu aţi mai văzut cu celebrul vas

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase