Home » Istorie » Momentul în care Nadia Comăneci a obţinut 10-le perfect, învingând tabela olimpică – 100 de ani în 100 de momente

Momentul în care Nadia Comăneci a obţinut 10-le perfect, învingând tabela olimpică – 100 de ani în 100 de momente

Publicat: 19.10.2018
În 17 iulie 1976, Nadia Comăneci a devenit prima gimnastă care a luat nota 10 la Olimpiadă. Avea numai 14 ani şi se întâmpla la Montreal.
După ce cu un an înainte devenise campioană europeană absolută, în 1976, la Jocurile Olimpice de la Montreal, Nadia Comăneci a dat peste cap tabela electronică care nu era setată să afişeze primul 10 din istoria gimnasticii mondiale. Astfel că pe ecran a apărut nota 1.00. În realitate, micuţa gimnastă născută la Oneşti, într-o ţară comunistă, uimea lumea întreagă cu scorul perfect: şapte note de 10.
 
La a XXI-a ediţie a Jocurilor Olimpice de vară de la Montreal, Nadia Comăneci a câştigat trei medalii de aur (la individual compus, bârnă şi paralele), o medalie de argint (echipă compus) şi una de bronz (sol).
 
Talentul său extraordinar a fost recunoscut la nivel internaţional. Voci de prestigiu din lumea sportului, cum ar fi BBC Sport, i-au acordat titlul de „personalitatea sportivă a anului 1976”.
 
În ţară, Nicolae Ceauşescu i-a acordat titlul de „Erou al Muncii Socialiste”, fiind cea mai tânără deţinătoare a acestei distincţii.
 
În anul următor, regretatul jurnalist sportiv Ioan Chirilă scria în volumul intitulat „Nadia” că ea „a fost un moment unic în istoria gimnasticii. Cu ea se încheie epoca de vis a gimnasticii. Tot ce urmează sunt mici capodopere tehnice cărora le lipseşte însă farmecul inegalabil al fetei din Oneşti”.
 
Cele mai importante, sugestive, tragice sau fericite momente. Toate sunt cuprinse de agenţia MEDIAFAX în Campania „100 de ani în 100 de momente”, care vă oferă câte un eveniment al fiecărui an din ultimul centenar.

 

 

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase