Home » Istorie » Imaginile din satelit scot la iveală adevărata amploare a jefuirii siturilor arheologice

Imaginile din satelit scot la iveală adevărata amploare a jefuirii siturilor arheologice

Imaginile din satelit scot la iveală adevărata amploare a jefuirii siturilor arheologice
Publicat: 19.12.2018
Patrimoniul mondial arheologic este ameninţat de jefuiri. Distrugerea siturilor îngreunează cunoaşterea noastră asupra culturilor antice. Un nou studiu arată că datele din satelit furnizează un mijloc de a monitoriza distrugerea siturilor arheologice. Acum este posibilă cunoaşterea activităţilor jefuitorilor din regiunile izolate, făcând posibilă luarea măsurilor.

A devenit din ce în ce mai dificilă găsirea mormintelor nejefuite. Însă, preţurile obiectelor arheologice de la aceste morminte au crescut. Gino Caspari, de la Universitatea Berna, a analizat condiţiile acestor morminte în regiunile greu accesibile, bazându-se pe imagini din satelit de rezoluţie mare. Aceste date ajută la stabilirea gradului de distrugere asupra patrimoniului arheologic, scrie Science Daily.

„Am ales o zonă de interes din Xinjiang, China. Am presupus că, datorită izolării şi a prezenţei forţelor de securitate în regiune, am găsi o proporţie mai mare de morminte intacte”, a explicat Caspari. Totuşi, această presupunere s-a dovedit a fi falsă. „Mai mult de 74,5% din mormintele analizate erau deja distruse şi jefuite”, a adăugat Caspari.

Prin realizarea studiilor de teren, cercetătorii au reuşit să arată că imaginile din satelit reprezintă o măsurătoare de precizie a distrugerii unui anumit sit. Astfel, jefuirea şi distrugerea siturilor arheologice ar putea fi monitorizată în mod eficient. Caspari a analizat date din 2003 până azi, arătând că, de atunci, numărul mormintelor jefuite a crescut substanţial. „Ultimele situri neatinse ale nomazilor din stepă se află sub o ameninţare iminentă”, a precizat cercetătorul.

Studiul, publicat recent în jurnalul Heritage, permite o monitorizare consecventă a patrimoniului arheologic în regiuni izolate din Asia Centrală. Atunci când jefuirea este observată în primele etape, pot fi luate măsuri prompte de protecţie.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cel mai mic mormânt tracic, jefuit recent, a fost excavat de arheologi

Descoperire de excepţie în Egipt într-un complex funerar. ”Poate fi numită o senzaţie”

Descoperire surprinzătoare în sudul Greciei, într-un cimitir distrus de tâlhari

Un mormânt vechi de 4.400 de ani al unui ”inspector divin” cu camere ascunse a fost găsit în Egipt – FOTO

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase