Home » Istorie » Cum a reuşit Liechtenstein să se întoarcă de la război cu mai mulţi soldaţi decât atunci când a plecat

Cum a reuşit Liechtenstein să se întoarcă de la război cu mai mulţi soldaţi decât atunci când a plecat

Cum a reuşit Liechtenstein să se întoarcă de la război cu mai mulţi soldaţi decât atunci când a plecat
Publicat: 30.04.2019
Micul stat localizat între Elveţia şi Austria, cu peisajele sale frumoase şi cu nivelul de trai foarte ridicat, pare la prima vedere inofensiv, acest lucru fiind chiar adevărat, având în vedere că astăzi nu are armată. Lucrurile au stat puţin altfel în secolul al XIX-lea. Deşi mica armată a Liechtensteinului nu a fost foarte activă (sau poate tocmai din această cauză), a reuşit să se întoarcă după Războiul Austro-Prusac din 1866 cu un om mai mult decât atunci când a plecat.

Chiar dacă există unele relatări că Liechtenstein a trimis un mic contingent în Primul Război Mondial să lupte pentru Imperiul Austro-Ungar, acestea sunt neadevărate: „armata” sa de 80 de oameni a fost desfiinţată după Războiul Austro-Prusac, unde micul grup oferă unul dintre cele mai bizare capitole din istoria militară, scrie War History Online.

Soldaţii din armată au fost trimişi să păzească Pasul Brenner dintre Austria şi Italia. Nu era nimic de făcut decât să stai şi să priveşti munţii frumoşi, să mănânci şi să bei vin şi bere. Dar atunci când s-au întors din „vacanţă”, au fost cu un om mai mult decât la plecare: un soldat italian care a dezertat în Liechtenstein pentru a căuta de muncă.

Există variaţii ale acestei relatări, printre care una care spune că de fapt omul în plus era un ofiţer austriac. O altă versiune este asemănătoare, exceptând că ofiţerul austriac era de etnie italian: foarte posibil având în vedere că Imperiul Austro-Ungar era format din multe grupuri etnice.

Altă versiune spune că soldaţii se simţeau bine la graniţă, iar soldatului italian i-a plăcut de ei, s-a alăturat grupului şi a decis să meargă acasă cu ei.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

De la luptătorii anti-drog la coşmaruri logistice. Armatele ciudate ale ţărilor minuscule din lume

Elveţia a invadat, din greşeală, Liechtenstein de trei ori în utimii 30 de ani

De câte minute ai nevoie pentru a traversa pe două roţi Liechtenstein. Zece curiozităţi despre una dintre cele mai mici ţări europene – VIDEO

O nouă armată din teracotă, descoperită în China

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase