Home » Istorie » Studierea epavei ”Gribshunden” a dus la descoperirea unor artefacte interesante

Studierea epavei ”Gribshunden” a dus la descoperirea unor artefacte interesante

Studierea epavei ”Gribshunden” a dus la descoperirea unor artefacte interesante
Publicat: 16.09.2019
Nava „Gribshunden” făcea parte din flota regelui Hans al Danemarcei şi s-a scufundat în urma unui incendiu.

Arheologii care se ocupă de studierea epavei vasului „Gribshunden”, scufundat în anul 1495, au scos la suprafaţă o multitudine de artefacte şi au reşit să afle mai multe detalii cu privire la midul în care acesta a fost proiectat, notează The History Blog.

Gribshunden a fost nava-amiral a regelui Hans al Danemarcei şi, în urma unui incendiu din anul 1495 s-a scufundat în apele din preajma localităţii Ronneby, din sud-vestul Suediei. Această navă este cea mai veche în apele din nordul Europei şi una dintre cele mai bine conservate epave din perioada secolului XV-lea.

O echipă internaţională de cercetători a explorat nava şi a recuperat artefacte de-a lungul a aproximativ trei săptămâni. „Am reuşit să identificăm câteva elemente-cheie ale modului în care nava a fost construită, ceea ce ne aduce mult mai aproape de înţelegerea modului în care acest tip de ambarcaţiuni era construit.”, explică Johan Rönnby,, expert în arheologie marină de la Universitatea Södertörn.

Conform speculaţiilor realizate de-a lungul timpului, această navă transporta „fatabur-ul” regelui Hans, un tezaur care cuprindea o parte din posesiunile sale cele mai de preţ. Printre obiectele recuperate de către arheologi se numără şi o serie de bijuterii, veselă din metale preţioase precum şi o cămaşă de zale. De asemenea au mai fost descoperite unele monede, fragemente osoase şi butoaie care ar putea conţine bere.

Arheologii îşi vor continua munca la suprafaţă, unde vor analiza artefactele recuerate pentru a stabili mai multe detalii despre natura acestora. De asemenea, oamenenii de ştiinţă se declară încrezători în ceea ce priveşte alte artefacte care ar putea fi recuperate în anii următori.

 

Citeşte şi:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase