Home » Istorie » Testele ADN confirmă: un schelet găsit sub un ring de dans din Rusia aparţine unui general preferat de Napoleon

Testele ADN confirmă: un schelet găsit sub un ring de dans din Rusia aparţine unui general preferat de Napoleon

Publicat: 14.11.2019
Testele ADN au confirmat faptul că rămăşiţele descoperite în vară sub o discotecă din vestul Rusiei aparţin generalului Charles Étienne Gudin, unul dintre preferaţii lui Napoleon.

În iulie, o echipă internaţională de arheologi francezi şi ruşi, care a făcut excavaţii sub fundaţiile unui ring de dans aflat în Smolensk (la 400 de kilometri de Moscova), a anunţat descoperirea unui schelet cu un picior, despre care au presupus de la început că aparţine lui Charles Étienne Gudin, unul dintre generalii îndrăgiţi de către Napoleon, potrivit BBC.

Existenţa unor urmaşi ai generalului a permis efectuarea unor teste ADN care au confirmat faptul că scheletul îi aparţine într-adevăr.

„ADN-ul se potriveşte 100%. Nu mai există niciun dubiu”, a afirmat arheologul francez Pierre Malinowski, care a condus echipa care a făcut descoperirea.

Potrivit istoricilor, Charles Etienne Gudin a luptat în timpul campaniei din Rusia condusă de către Napoleon.

În august 1812, a fost lovit de o ghiulea de tun în apropierea oraşului Smolensk. A fost nevoit să-şi amputeze piciorul şi a murit trei zile mai târziu, în urma unei cangrene, la vârstă de 44 de ani. Inima i-a fost readusă în Franţa şi a fost depusă într-o capelă din cimitirul parizian Père Lachaise. Totodată, Napolen a ordonat  sculptarea numelui generalului pe Arcul de Triumf din Paris şi redenumirea unei străzi din capitala Franţei după el. În acest fel a vrut să îl onoreze pe cel pe care îl cunoştea din copilărie şi care i-a fost mai târziu coleg la şcoala militară din Brienne, în regiunea Champagne.

Campania lui Napoleon din 1812 din Rusia s-a încheiat în mod dezastruos în luna decembrie a anului respectiv. Armata sa alcătuită din 400.000 de soldaţi, consideraţi imbatabili şi apţi de a obţine o victorie rapidă, a fost nevoită să se retragă din Moscova, pe care o cuceriseră, dar în care nu puteau supravieţui.

Într-o scrisoare de atunci în care a promis „să arunce în aer Kremlinul”, Napoleon şi-a expus frustrarea legată de campanie, cu armata sa răvăşită de boală, frig şi foame: „Cavaleria mea este în zdrenţe, o mulţime de cai mor”.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Ce mânca armata lui Napoleon pe frontul de luptă?

Napoleon, o legenda fara sfarsit

Joséphine, prima împărăteasă a Franţei şi soţia adulterină a lui Napoleon. ”Am iubit-o cu adevărat, dar nu am respectat-o”

Începutul sfârşitului: Ziua în care Napoleon îşi începea exilul

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase