Home » Istorie » Arheologii au descoperit o piscină antică în apropiere de Roma

Arheologii au descoperit o piscină antică în apropiere de Roma

Arheologii au descoperit o piscină antică în apropiere de Roma
Descoperirea a fost realizată în timpul unor săpături preventive realizate de către arheologi. Credit foto: Soprintendenza Speciale di Roma
Publicat: 18.09.2020

Descoperirea a fost realizată în timpul unor săpături preventive realizate de către arheologi.

GALERIE FOTO

O descoperire majoră, dar enigmatică, a fost făcută lângă Roma. Un bazin imens, care are cel puțin 2.300 de ani, a fost descoperit de arheologi. Cu toate acestea, rolul și scopul acestui grup nu sunt cunoscute. Experții au sugerat diferite utilizări ale acestuia, dar nimeni nu poate stabili fără urmă de îndoială care a fost scopul acestui bazin, notează Ancient Origins.

Piscina a fost găsită în afara Romei, la jumătatea drumului între oraș și portul său antic Ostia. Este situat nu departe de râul Tibru. Descoperirea a fost făcută în timpul unor săpături de arheologie preventivă, care a încercat să identifice și să conserve orice rămășițe arheologice înainte de a începe un proiect de construcție major în zonă. Această descoperire „ne-a surprins”, a declarat Daniela Porro, care a ajutat la supravegherea săpăturilor, potrivit Soprintendenza Speciale di Roma.

O descoperire neașteptată

Piscina este masivă și arheologii au comparat-o cu o piscină olimpică. Este o vastă zonă scufundată ale cărei laturi sunt realizate din blocuri mari de piatră, cu niște blocuri de tuf care îi marchează limitele. Datează probabil din secolul al IV-lea î.Hr., când Roma începea să devină o putere în regiune și are o lungime de aproximativ 50 de metri și o lățime de 13,5 metri. A durat un an întreg pentru excavarea bazinului. ””Telegraph îl citează pe unul dintre membrii echipei care a lucrat în piscină spunând că nu sunt siguri care este scopul său, descriindu-l drept „o enigmă”.

De obicei, din cauza dovezilor documentare și a săpăturilor din trecut, arheologii au o imagine clară despre construcțiile găsite în interiorul și în jurul Romei, dar nu și în acest caz. „Este foarte rar să descoperim o astfel de structură și să nu știm pentru ce a fost folosită”, a spus Emanuele Giannini, arheolog care ia parte la excavații. Misterul este adâncit și de un fragment de lemn păstrat în noroi, care poartă o inscripție cu litere etrusce, care ar putea fi un nume personal. Trebuie precizat faptul că în secolul al IV-lea î.Hr., romanii au fost influențați de cultura etruscă.

La ce ar fi putut fi folosită?

S-a presupus că bazinului era cumva legat de râul Tibru, iar acest lucru a dus la speculații că acesta ar fi făcut parte din șantier naval. Această teorie a fost întărită de faptul că arheologii au descoperit o rampă de piatră la un capăt care ar fi permis un acces facil. Cu toate acestea, nu a fost găsit niciun canal care să lege piscina cu râul și, prin urmare, arheologii cred că nu era potrivit pentru construcția navelor.

O altă teorie spune că bazinul a a fost că a fost utilizat pentru acvacultură, creșterea peștilor pentru consum. Romanii practicau piscicultura și multe bazine de pește au fost găsite pe toate teritoriile ocupate de către Imperiul Roman. Cu toate acestea, piscina nu are caracteristicile unui bazin de pește, cum ar fi o zonă specială pentru pești în care să se reproducă. De asemenea, s-a speculat că situl a fost utilizat în alte scopuri, cum ar fi depozitarea dejecțiilor animale.

S-a sugerat că piscina era folosită ca parte a ceremoniilor religioase sau a altor scopuri rituale și asta deoarece bazinele sacre făceau parte din religia romană. Cu toate acestea, este mult mai mare decât bazinele sacre similare și nu au existat dovezi ale rămășițelor unui sanctuar sau templu în apropiere.

Citește și:

O comoară romană unică a fost descoperită de arheologi în nordul Italiei

Pavaj din perioada împăratului Hadrian, descoperit în faţa Panteonului

Un artefact extrem de rar asociat unui cult misterios a fost descoperit într-un sit arheologic al unui fort roman

Mozaicul fascinant descoperit de arheologi într-un oraş antic roman

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase