Home » Istorie » O nouă încercare de recuperare a unor lucruri de pe Titanic reaprinde o veche dezbatere

O nouă încercare de recuperare a unor lucruri de pe Titanic reaprinde o veche dezbatere

Credit foto: Profimedia
Publicat: 24.10.2020

RMS Titanic Inc., compania care deține drepturile asupra epavei Titanic, intenționează să recupereze echipamentul radio al vasului, declanșând o veche dezbatere cu privire la faptul dacă în nava scufundată se mai află rămășițe umane.

Compania susține că nu s-au găsit niciodată rămășițe umane în multele scufundări realizate după descoperirea epavei, în septembrie 1985.

Cu toate acestea, nu a oprit avocații să încerce să blocheze, în numele guvernului Statelor Unite, noua expediție organizată de companie.

GALERIE FOTO

Invocând afirmații ale unor arheologici, că ar mai putea exista rămășițe umane, avocații au precizat că RMS Titanic Inc. nu include acest aspect în considerațiile lor privind viitoarea misiune.

Mai există rămășițe umane pe Titanic?

Epava Titanicului a fost descoperită la 73 de ani de la naufragiu și de la găsirea ei au fost făcute aproape 200 de scufundări în care, potrivit RMS Titanic Inc., ar fi trebuit să fie detectate cel puțin o dată rămășițe umane. Acest lucru nu s-a întâmplat, a precizat compania.

„1.500 de oameni au murit în acel naufragiu”, a subliniat Paul Johnston, curator de istorie maritimă la Muzeul Național de Istorie Americană al Institutului Smithsonian, notează Science Times. El a adăugat: „Nu poți spune că unele rămășițe umane nu sunt îngropate undeva adânc, unde nu există curenți”.

David Gallo, oceanograf și consilier al companiei, a amintit „o regulă nescrisă” care prevede că, în cazul în care în timpul expediției se vor găsi rămășițe umane, camerele de filmat vor fi oprite, umând să se decidă ce se va face în continuare.

Dezbaterea despre prezența rămășițelor umane vine din preocuparea legată de modul de onorare și tratare a potențialelor rămășițe umane descoperite în epava Titanicului, incluzând dezbateri ulterioare cu privire la permiterea unor viitoare expediții de a intra în carena navei.

Telegraful fără fir Marconi, eroul necunoscut de pe Titanic

RMS Titanic Inc. afirmă că are un ordin judecătoresc, acordat de Curtea Districtuală a Statelor Unite pentru Districtul Virginia de Est, care le permite să conducă expediția.

În timpul acestei acțiuni ar urma să recupereze de pe nava scufundată un radiotelegraf fără fir Marconi. Remarcând că a fost „unul dintre primele (aparate n.r.) de acest gen”, RMS Titanic Inc. a transmis că datorită telegrafului Marconi au fost salvați peste 700 de pasageri când Titanicul s-a scufundat în mijlocul Atlanticului, la 15 aprilie 1912.

Telegraful fără fir Marconi / Credit foto: Shutterstock

„Rămânem dedicați să împărtășim moștenirea navei și a pasagerilor ei cu publicul”, a declarat Bretton Hunchak, președintele companiei RMS Titanic. El a justificat viitoarea misiune ca fiind necesară pentru a permite cât mai multor oameni să vadă artefactele importante care altfel sunt limitate doar la persoanele care au mijloacele de a vizita epava.

Hunchak a subliniat că, printre obiectele care sunt încă în epavă, „un singur articol deține povestea tuturor supraviețuitorilor”, numind radiotelegraful Marconi un „erou necunoscut”.

Pentru a recupera echipamentul, compania se va baza cel mai probabil pe un submarin fără pilot care ar putea trece prin oricare luminator al navei, dacă nu chiar tăind acoperișul epavei. Submersibilul poate, de asemenea, tăia cabluri și alte obstacole.

Vă recomandăm să citiți și:

În zona în care s-a scufundat Titanic nu mai există rămăşiţe umane. Ce s-a întâmplat cu acestea, conform lui James Cameron şi Bob Ballard, doi exploratori celebri

Aurora boreală ar fi putut contribui la scufundarea Titanicului, dar și la salvarea supraviețuitorilor

Titanic, dincolo de mit. 10 lucruri neştiute despre cea mai cunoscută tragedie maritimă din istorie

Nava ce putea salva pasagerii de pe Titanic. Căpitanului i s-a cerut însă să se retragă

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase