Home » Istorie » Top 10 aventurieri care au murit în căutarea unor locuri mitice

Top 10 aventurieri care au murit în căutarea unor locuri mitice

Publicat: 07.11.2020

Acești aventurieri au fost mânați de dorința de a descoperi noi teritorii și bogății pentru ei și țările lor.

Poveștile despre ținuturile mitice, orașele pierdute și comorile ascunse au adunat de-a lungul timpului generații de ascultători dornici să le caute. Printre cele mai vechi dintre aceste povești se numără cele din Vechiul Testament, cu descrierea orașelor antice, cum ar fi Sodoma și Gomora, consumate de foc și pucioasă, sau lucrările lui Platon, Timaius și Critias, care menționează o civilizație avansată numită Atlantida care fusese înghițită de ocean cu aproximativ 9.600 de ani înainte de vremea sa.

Pe măsură ce numărul poveștilor despre aceste locuri legendare a crescut de-a lungul secolelor, tot așa a crescut și numărul exploratorilor determinați să le găsească. Mulți au fost ademeniți de aur, bijuterii și diverse comori, în timp ce alții au vrut să devină faimoși pentru realizările lor. Unii au căutat puteri dincolo de înțelegerea umană sau o cale către un paradis și, totuși, unii erau mânați de o curiozitate de neoprit și de dorința rezolva un mister care îi punea în dificultate pe contemporani. Listverse a creat o listă cu poveștile tragice ale zece astfel de aventurieri care au murit căutând locuri mitice.

10. Diego de Ordaz

El a fost un explorator și soldat spaniol născut în jurul anului 1480, acesta a participat la cucerirea condusă de Hernan Cortes a continentului mexican și a fost recunoscut pentru contribuțiile sale la mai multe incursiuni militare critice. El a devenit faimos pentru duritatea sa și a devenit primul european care a escaladat vulcanul Popocatepetl de 5.426 metri, al doilea ca mărime din Mexic. Împăratul Carol al V-lea i-a acordat lui Ordaz permisiunea de a-și adăuga vulcanul pe blazon. În 1525, Ordaz s-a întors în America și în cele din urmă a devenit guvernator al Pariei, regiunea de est a Venezuelei.

La sfârșitul anilor 1520, exploratorii angajați de familia bancară germană Welser au început să organizeze expediții în interiorul Venezuelei în căutarea unui oraș misterios încărcat de aur, acesta va fi numit ulterior El Dorado de către spanioli. Auzind acest lucru, Ordaz a primit permisiunea de a începe propria sa explorare a râului Orinoco în 1531, în speranța că va ajunge primul la destinație. El a reușit să călătorească dincolo de gura râului Meta, dar, din păcate, a fost forțat să se întoarcă după ce cascadele de la Atures s-au dovedit prea greu de depășit. La întoarcerea acasă, în 1532, a intrat în conflict cu guvernatorul din Trinidad, a fost închis și a murit la scurt timp, probabil otrăvit.

9. Philipp von Hutten

Philipp von Hutten, născut în 1505, a fost un aventurier german și o figură semnificativă în timpul colonizării Americii la mijlocul secolului al XVI-lea. În acea perioadă, zvonurile și legendele despre El Dorado se întețiseră, iar von Hutten s-a alăturat cu o trupă de peste 600 de exploratori sub comanda lui Georg von Speyer pentru a găsi orașul ascuns undeva adânc în junglă. Călătoriile lor lungi și grele între 1535 și 1538 i-au condus în cele din urmă la apele râului Japura aproape de ecuator, dar nu au găsit nici o comoară.

Von Speyer a murit în 1540, iar von Hutten a fost ulterior promovat în funcția de căpitan general al Venezuela. Din această poziție și-a continuat căutarea în august 1541, plecând din orașul Coro și traversând Rio Bermejo cu un mic grup de călăreți. Curând a întâlnit un mare contingent de nativi Omagua, s-a luptat cu ei și a fost grav rănit. A supraviețuit, dar după cum spun cronicile suferiseră o serie de răni. Ulterior s-a întors la Coro, doar pentru a fi capturat și decapitat de cuceritorul spaniol Juan de Carvajal.

8. Sir Walter Raleigh

Sir Walter Raleigh a fost un scriitor, poet, soldat și explorator englez, ca să nu mai vorbim de unul dintre cei mai renumiți vânători de comori din istorie. S-a născut într-o familie protestantă în 1552 în Anglia, și-a început călătoriile în Lumea Nouă în 1578 și a primit un titlu nobiliar de la regina Elisabeta I în 1585. În 1595, a pornit împreună cu Antonio de Berrio în căutarea lacului Parime din zonele înalte din Guiana, presupusa locație a orașului El Dorado în acea perioadă.

În martie 1603, Regina Elisabeta a murit și, până în iulie, Raleigh a fost arestată pentru conspirație împotriva succesorului ei, James I. El a petrecut următorii 13 ani încarcerat în Turnul Londrei, dar a fost eliberat în 1616 și i s-a permis să se întoarcă în Guiana pentru o a doua oară. De data aceasta era însoțit de fiul său, Walt, și prietenul său Keymis. Aparent, acesta din urmă a ordonat oamenilor săi să atace un avanpost spaniol, sfidând ordinele lui Raleigh, ducând la moartea lui Walt, ceea ce l-a determinat pe Raleigh să se întoarcă în Anglia. Ambasadorul spaniol a cerut executarea lui Raleigh pentru încălcarea tratatului de pace al țărilor lor și, ca rezultat, regele James, l-a condamnat la moarte în octombrie 1618.

7. Juan Ponce De Leon

Juan Ponce de Leon a fost un explorator și cuceritor spaniol care a fost mult timp asociat cu căutarea legendarei Fântâni a Tineretii. Născut în 1474, a venit pentru prima dată în America la vârsta de 19 ani, în cea de-a doua expediție a lui Cristofor Columb. El a fost abil în chestiuni militare și politice, devenind un oficial regional de vârstă până la vârsta de 30 de ani, când a reprimat o rebeliune tribală pe Hispaniola. El a primit autorizația de a explora insula apropiată Puerto Rico în 1508 și ulterior a fost numit primul guvernator al acesteia. Ulterior, în 1513, a pornit pentru explorări extinse și a ajuns pe coasta Floridei.

Zvonurile spun că Fântâna Tinereții despre care europenii vorbeau cu mult înainte de Ponce de Leon, a fost motivația călătoriei sale. Cu toate acestea, majoritatea istoricilor remarcă faptul că o astfel de versiune a apărut după moartea sa în 1521. Autorul Arne Molander afirmă că de Leon ar căutat, în realitate, un afrodiziac, atât în scopuri personale, cât și comerciale, dar a confundat utilizarea nativilor a cuvântului „vid” (viță de vie) pentru „vida” (viață). În ultima sa călătorie în Florida, în 1521, Ponce de Leon și subordonații săi au fost atacați de războinicii Calusa, iar acesta a fost ucis de o săgeată.

6.  Percy Fawcett

Colonelul Percy Harrison Fawcett a fost un topograf, arheolog, geograf și cartograf britanic care a servit ca sursă de inspirație pentru mulți dintre cei mai renumiți aventurieri de la Hollywood, inclusiv pentru Indiana Jones. S-a alăturat Societății Geografice Regale în 1901 pentru a studia cartografia și a fost ulterior angajat de Serviciul Secret Britanic din Africa de Nord. Prima sa expediție în America de Sud în 1906 a fost să realizeze hartă a unei jungle aflate la granița dintre Bolivia și Brazilia, realizând până în 1924 alte șase expediții.

Până în 1914, Fawcett începuse să formuleze idei, pe baza cercetărilor sale, despre existența unui oraș legendar pe care l-a numit „Z”. În 1925, a condus o echipă compusă din trei oameni, care i-a inclus pe fiul său Jack și prietenul său, Raleigh Rimell, în regiunea necunoscută a junglei Mato Grasso din Brazilia, pentru a găsi acest oraș. Din păcate, trio-ul a dispărut misterios și nu a mai fost văzut niciodată. Chiar și mai ciudat, aproximativ 100 de persoane au murit sau au dispărut în căutarea lor în deceniile următoare. S-a speculat că orașul lui Fawcett a fost inspirat de legendele despre Kuhikugu, un sit arheologic descoperit la începutul secolului XXI, care se întindea pe 19.900 de kilometri pătrați și care a adăpostit odată peste 50.000 de locuitori.

5. Francisco Vazquez de Coronado

Francisco Vazquez de Coronado a fost un explorator și cuceritor spaniol care a devenit guvernator al Noii Galiții, o provincie spaniolă din nord-vestul Mexicului, până la vârsta de 30 de ani. În acest timp a început să audă povești despre cele „Șapte orașe de aur ale Cibolei”, despre care se presupunea că erau situate la nord de-a lungul Oceanului Pacific și că aveau străzi pavate cu aur. În 1540, a organizat o expediție extrem de costisitoare, la care ar fi participat sute de spanioli și indigeni, prin mare parte a terenului neexplorat al Americii de Nord.

Între 1540 și 1542, Coronado a făcut drumeții din Mexic prin teritoriul unde acum se află Arizona, New Mexico, Texas și Kansas. În iunie 1540, a dat peste ceea ce credea că este primul oraș Cibola. Cu toate acestea, s-a dovedit a fi un oraș numit Hawikuh, a cărui populație a rezistat încercării lui Coronado de a-i supune. El a continuat până în primăvara anului 1541, găsind doar sate indigene periferic. Când s-a întors în Mexic, a fost supus unor acuzații de incompetență și a intrat în faliment și a murit în 1554 de o boală infecțioasă, Cu toate acestea, în ciuda tuturor acestor lucruri, Coronado și oamenii săi sunt creditați ca fiind primii europeni care au descoperit atât Marele Canion, cât și gura râului Colorado.

4. Amiralul Richard E. Byrd

El a luptat în timpul Primului Război Mondial, antrenându-se ca pilot în 1917 înainte de a fi promovat la locotenent un an mai târziu. În acest timp, el a dezvoltat o adevărată pasiune pentru zbor și este creditat cu mai multe tehnici care au schimbat cursul navigației aeriene. În 1926, a fost primul care a zburat peste Polul Nord și a întors acasă un erou, unde a primit Medalia de Onoare de la președintele Calvin Coolidge și a fost promovat la gradul de comandant. Mai târziu, Byrd va continua să conducă trei expediții către Polul Sud, în 1928, 1934 și 1939.

În anii 1950, Dr. Raymond Bernard a scris o carte bizară numită „Pământul gol” care susținea că polii serveau de fapt drept intrări într-un tărâm subteran plin de continente și locuitori nedescoperiți. El a susținut această afirmație cu informații despre modul în care polii devin mai calzi decât zonele de până la 1.600 de kilometri distanță și cum păsările tropicale zboară spre nord în timpul iernii. Mai mult, el și colegii săi teosofi spun că Byrd a căutat și poate a găsit intrarea spre aceste tărâmuri, dar a murit la scurt timp după o insuficiență cardiacă congestivă indusă de temperaturile reci. În timp ce majoritatea istoricilor au făcut acest lucru până la conspirație, popularitatea cărții arată că unii ar putea crede în motivele ulterioare ale lui Byrd.

3. Etnicii Naxii

Naxi sunt un grup etnic care trăiește la poalele Munților Himalaya din provincia Yunnan a Chinei. Deasupra provinciei se află Muntele Yulong de 5.596 metri al cărui masiv formează o mare parte din Munții Yulong din nordul țării. Undeva în colțurile acestei regiuni se presupune că ar fi ascuns paradisul secret al Shangri-La, descris pentru prima dată în romanul „Lost Horizon” din 1933 de James Hilton.

Vechile scripturi budiste menționează ținuturi ascunse similare, cum ar fi cele șapte orașe secrete cunoscute sub numele de Nghe-Beyul Khembalung. Nu este surprinzător că Naxii au propria lor poveste tradițională despre cum să găsească Shangri-La. Potrivit legendei, cuplurile de tineri care se sinucid aruncându-se de pe Muntele Yulong vor intra în Shangri-La și vor primi fericirea eternă, iar această poveste a atras mulți oameni de-a lungul timpului.

2. Robert Restall

Robert Restall a fost un excavator care a ajuns pe enigmatica Insulă Oak din Nova Scoția în 1959, după ce a auzit despre comoara unui pirat care ar fi îngropată acolo. Alte povești susțineau că insula deținea bijuteriile Mariei Antoaneta, manuscrise originale shakespeariene și artefacte religioase rare. Aceste articole ar fi fost așezate într-o serie de tuneluri care au fost construite deasupra dolinelor și au fost proiectate să inunde dacă erau deranjate.

Restall a semnat un contract cu proprietarul unei proprietăți de pe insula Oak pentru a începe excavațiile și a ajuns la scurt timp cu partenerul său Karle Graeser, fiul său adolescent și echipa sa. La 17 august 1965, Restall lucra la etanșarea unui canal de scurgere, când un motor defect a început să umple tunelul cu vapori de hidrogen sulfurat otrăvitor, lăsându-l inconștient. Fiul său, Robert a încercat să-l salveze, dar și-a pierdut și el cunoștința. Graeser și alți doi muncitori au coborât să-i salveze, dar doar unul dintre muncitori a scăpat cu viață. Restall, fiul său, partenerul său și celălalt muncitor au murit. Legendele locale spun că șapte oameni trebuie să moară înainte ca comoara Insulei Oak să fie dezvăluită , iar cu moartea lui Restall și echipei sale bilanțul a ajuns la șase și a rămas așa până în prezent.

1. Adolph Ruth

Adolph Ruth a fost medic veterinar pe Coasta de Est în cadrul Departamentului Agriculturii al SUA și un explorator amator care era obsedat de localizarea unei mine care deținea bogățiile ascunse ale prospectorului din secolul al XIX-lea, Jacob Waltz. Prin intermediul fiului său, Edwin, Ruth a pus mâna pe niște documente care păreau să indice locația minei în zona deșertului Borrego din comitatul San Diego. În 1914, tatăl și fiul s-au îndreptat spre California în căutarea prăzii, dar au venit cu mâinile goale. S-au întors cinci ani mai târziu, dar au trecut printr-o tragedie în timp ce Ruth a căzut într-o râpă abruptă, suferind o serie de fracturi, ceea ce i-a produs o șchiopătare permanentă.

Descoperire a unei hărți care a trecut neobservate l-a condus pe Ruth într-o nouă direcție: Munții Superstition din Arizona, chiar la est de orașul Phoenix. A plecat singur în 1931, dar ulterior a dispărut fără urmă. În iarna următoare, trupul său a fost găsit cu două găuri de glonț la craniu, iar autoritățile locale au speculat că a fost ucis pentru hartă. Ruth ar putea fi cel mai faimos om care a murit în căutarea Minei Pierdute a Olandezului, dar unele surse spun că peste 500 de exploratori s-au alăturat soartei sale, inclusiv, mai recent, vânătorul de comori din Denver, Jesse Capen, dispărut în Pădurea Națională Tonto în 2009, ale cărui rămășițe au fost descoperite trei ani mai târziu într-o râpă.

Citește și:

5 locuri faimoase care nu au existat

Primul român care a ajuns în China. Mai înainte un domnitor i-a tăiat nasul

Top 10 cei mai mari exploratori

Arca lui Noe s-ar putea afla pe vârful Muntelui Ararat, susţine un grup de exploratori

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Ce beneficii aduc prieteniile la distanță?
Ce beneficii aduc prieteniile la distanță?
Candy Lightner, femeia din spatele luptei împotriva condusului sub influența alcoolului
Candy Lightner, femeia din spatele luptei împotriva condusului sub influența alcoolului
Monica Bellucci, cea mai în vârstă Bond Girl. „Am fost o fată foarte timidă”
Monica Bellucci, cea mai în vârstă Bond Girl. „Am fost o fată foarte timidă”
Încheiem anul cu Bine pe Bursa Binelui
Încheiem anul cu Bine pe Bursa Binelui
Un studiu arată că cel puțin una din cinci persoane are o infecție cu transmitere sexuală
Un studiu arată că cel puțin una din cinci persoane are o infecție cu transmitere sexuală
Damian Drăghici, complet, sincer și deschis. „M-a ajutat rugăciunea” | ALTCEVA CU ADRIAN ARTENE
Damian Drăghici, complet, sincer și deschis. „M-a ajutat rugăciunea” | ALTCEVA CU ADRIAN ARTENE
Ce se întâmplă în creierul oamenilor care nu citesc?
Ce se întâmplă în creierul oamenilor care nu citesc?
Test de cultură generală. De ce 13 este un număr ghinionist?
Test de cultură generală. De ce 13 este un număr ghinionist?
Large Hadron Collider a găsit prima dovadă pentru cea mai grea particulă de antimaterie
Large Hadron Collider a găsit prima dovadă pentru cea mai grea particulă de antimaterie
Astronomii au găsit o galaxie care arată la fel ca a noastră, pe vremea când Universul avea 600 de milioane de ani
Astronomii au găsit o galaxie care arată la fel ca a noastră, pe vremea când Universul avea 600 de milioane de ani
Lumea s-ar putea confrunta cu o nouă pandemie dacă un virus se va transmite de la cai la oameni
Lumea s-ar putea confrunta cu o nouă pandemie dacă un virus se va transmite de la cai la oameni
„Nu suntem pregătiți pentru ceea ce ne așteaptă”, avertizează șeful NATO
„Nu suntem pregătiți pentru ceea ce ne așteaptă”, avertizează șeful NATO
Nichita Stănescu, geniul răsfăţat de Ceauşeşti care a consumat alcool până a murit. „A făcut şi el un pact cu diavolul”
Nichita Stănescu, geniul răsfăţat de Ceauşeşti care a consumat alcool până a murit. „A făcut şi el un pact cu diavolul”
De ce trebuie să vindem motorină, energie și gaz la preţuri conform UE?
De ce trebuie să vindem motorină, energie și gaz la preţuri conform UE?
Elon Musk, primul om cu o avere de peste 400 de miliarde de dolari
Elon Musk, primul om cu o avere de peste 400 de miliarde de dolari
Oamenii trăiesc mai mult ca niciodată în istorie, însă paradoxal sunt mai bolnavi
Oamenii trăiesc mai mult ca niciodată în istorie, însă paradoxal sunt mai bolnavi
35% dintre profesorii din România sunt plătiți sub salariul minim
35% dintre profesorii din România sunt plătiți sub salariul minim
Un nou studiu arată că un material viu, creat din sânge, poate repara oasele
Un nou studiu arată că un material viu, creat din sânge, poate repara oasele