Home » Istorie » După 3 ani de controverse, scanarea 3D a bustului lui Nefertiti este disponibilă publicului larg

După 3 ani de controverse, scanarea 3D a bustului lui Nefertiti este disponibilă publicului larg

După 3 ani de controverse, scanarea 3D a bustului lui Nefertiti este disponibilă publicului larg
Publicat: 29.11.2019
Autorităţile germane au amânat timp de trei ani publicarea scanării deoarece ar fi afectat vânzările muzeului în care se află originalul.

Bustul lui Nefertiti a fost descoperit de către arheologi în anul 1912, în timpul excavaţiilor efectuate în Amarna, Egipt. Din anul 1920, bustul s-a aflat în custodia Muzeul Egiptean si Colectia de Papirusuri din Berlin. În anul 2016, oficialii instituţiei au decis ca artefactul să fie supus unei scanări tridimensionale, o practică comună în domeniu.

Totuşi, din păcate pentru publicul larg, dar şi pentru egiptologi, respectivul model a fost ţinut secret timp de trei ani. Fundaţia Patrimoniului Cultural Prusian, organizaţia care supervizează activitatea muzeelor din Berlin a decis că este în interesul vânzărilor Muzeului Egiptean ca scanarea să fie ţinută secretă, notează Live Science.

Artistul Cosmo Wenman este cel care a care a depus eforturi în ultimii trei ani pentru ca scanarea tridimensională a bustului lui Nefertiti să fie accesibilă publicului larg. Eforturile sale au dat roade recent, el argumentând că accesul la aceste fişiere ar trebui permis ca urmare a accesului la informaţii garantat de către legislaţia germană.

Credit foto: Muzeul Egiptean si Colectia de Papirusuri din Berlin

În prezent, Muzeul Egiptean şi Colectia de Papirusuri au făcut publice fişierela scanării, putând fi folosite de către oricine în scopuri non-comerciale. Pe viitor, Wenman vrea să se asigure că fişierele scanării sculpturii„Gânditorul” realizată de către Auguste Rodin şi care se află în posesia conducerii Muzeului Rodin din Paris vor fi, de asemenea, disponibile publicului larg.

Citeşte şi:

Mormântul lui Tutankhamon a fost construit pentru o femeie? Teoria a doi experţi răstoarnă o istorie extrem de veche – FOTO+VIDEO

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase