Home » Istorie » Colier asociat cu Henric al VIII-lea, vechi de 500 de ani, găsit de căutătorii de metale

Colier asociat cu Henric al VIII-lea, vechi de 500 de ani, găsit de căutătorii de metale

Colier asociat cu Henric al VIII-lea, vechi de 500 de ani, găsit de căutătorii de metale
Foto: Birmingham Museums Trust, CC BY 2.0
Publicat: 05.02.2023

Un pandantiv și un colier asociat cu Henric al VIII-lea, realizate din aur ornamentat și descoperite de căutătorii cu detectoare de metale în Warwickshire, Marea Britanie, în 2019, au fost acum dezvăluite de British Museum.

Pandantivul în formă de inimă este împodobit cu modele florale roșii și albe, care par să înfățișeze uniunea dintre regele Henric al VIII-lea și prima sa soție, Catherine de Aragon.

Măsurând aproximativ 5 centimetri în diametru, pandantivul este decorat cu un motiv de Trandafiri Tudor și tufă de rodie, precum și cu inscripția „TOVS IORS”, un joc de cuvinte în franceză care înseamnă „întotdeauna”. Reversul prezintă literele mari H și K, despre care se crede că se referă la cuplul regal, descrie IFL Science.

Un colier asociat cu Henric al VIII-lea, bogat ornamentat, a fost făcut rapid

Datând din perioada 1509-1533 d.Hr., se crede că acest colier asociat cu Henric al VIII-lea, deși are un design elaborat, a fost realizat rapid, și a fost probabil purtat de participanții la un eveniment sau oferit ca premiu.

Descoperirea bijuteriei a fost raportată către Portable Antiquities Scheme (PAS), o organizație administrată de British Museum care se ocupă de descoperirile arheologice găsite de public. Cei de la Historic England au fost contactați pentru a efectua o săpătură arheologică a sitului.

„Acest pandantiv frumos este o descoperire palpitantă care ne oferă o conexiune tangibilă cu Henric al VIII-lea și cu Catherine de Aragon și ne îmbogățește înțelegerea despre Curtea Regală de la acea vreme”, a declarat Duncan Wilson, directorul executiv al Historic England, într-un comunicat. Dar, în ciuda tuturor eforturilor, săpătura nu a reușit să aducă nicio descoperire suplimentară.

Un articol de tezaur

Bijuteria este prezentată de British Museum după lansarea Raportului anual PAS pentru 2021. Dintre cele 45.581 de descoperiri înregistrate prezentate în raport, 1.085 sunt clasificate drept tezaur.

Pentru a fi considerat „tezaur” în conformitate cu Legea Tezaurului (Treasure Act) din 1996, un articol trebuie să fie un obiect metalic care are mai mult de 10% din greutate alcătuită din metal prețios. De asemenea, descoperirea trebuie să aibă o vechime de cel puțin 300 de ani la data descoperirii.

„Este minunat să vedem că arheologia și detectarea de metalelor progresează în toată țara, ajutând la descoperirea comorilor care ne aprofundează înțelegerea istoriei noastre naționale comune”, a spus Lord Parkinson of Whitley Bay, ministrul Artelor și Patrimoniului, despre Treasure Act.

Aproximativ 96% dintre descoperirile din raportul PAS 2021 au fost găsite de civili folosind detectoare de metale, și nu de către arheologi. Cele mai multe articole au fost găsite în Gloucestershire, Suffolk și Lincolnshire.

Vă recomandăm să citiți și:

Cercetătorii au identificat speciile de păsări surprinse într-o pictură egipteană antică

Unelte de piatră făcute de maimuțe au fost găsite în Brazilia

Capetele mai multor zei greci au fost descoperite într-un oraș antic din Turcia

Mai multe oase pictate, găsite în Peru, dezvăluie o legătură profundă cu morții

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase