Home » Istorie » Aceste sculpturi preistorice sunt atât de precise încât pot fi identificate vârsta și specia animalelor reprezentate

Aceste sculpturi preistorice sunt atât de precise încât pot fi identificate vârsta și specia animalelor reprezentate

Aceste sculpturi preistorice sunt atât de precise încât pot fi identificate vârsta și specia animalelor reprezentate
Foto: Tilman Lenssen-Erz et al., PLOS ONE, 2023
Publicat: 04.10.2023

Aceste sculpturi preistorice cu urme de animale din Munții Doro Nawas, din vestul Namibiei, sunt cu adevărat uimitoare: artiștii au surprins urmele atât de precis încât pot dezvălui o mulțime de informații utile despre animalele pe care le reprezintă.

O echipă de la Institutul Heinrich Barth și de la Universitatea Erlangen-Nürnberg, din Germania, și de la Nyae Nyae Conservancy, din Namibia, a lucrat cu experți indigeni în urme din regiunea Kalahari pentru a examina un total de 513 sculpturi.

Pentru mai mult de 90% dintre aceste sculpturi preistorice cu urme de animale, experții indigeni au putut identifica specia, sexul, grupa de vârstă și chiar al cărui picior sculptura. Este ca un compendiu cu animale sălbatice, scris în stâncă.

Sculpturi preistorice cu urme de animale, identificate cu ajutorul experților indigeni

„Studiul reprezintă o confirmare suplimentară a faptului că știința indigenă, cu cunoștințele sale profunde într-o serie de anumite domenii, are capacitatea de a avansa considerabil cercetarea arheologică”, scriu cercetătorii.

Urmele umane și de animale apar adesea în arta rupestră preistorică, există sute de astfel de sculpturi în această colecție, dar ceea ce nu este clar este de ce artiștii din antichitate au vrut să înregistreze aceste urme, scrie Science Alert.

O idee este că ar fi putut fi folosite ca ajutor didactic. Cu toate acestea, locațiile unor gravuri, înălțimea la care sunt plasate și întunericul general al peșterilor înseamnă că nu ar fi fost săli de clasă ideale. Cercetătorii nu au putut veni cu o ipoteză potrivită care să aibă sens complet pentru aceste sculpturi preistorice cu urme de animale.

Ceea ce este clar este că expertiza oferită de indigeni poate fi vitală în dezvăluirea secretelor găsite în săpăturile arheologice. Experții în urme consultați aici au fost cu toții implicați în trecut în alte studii ale artei rupestre antice.

Ce putem învăța pe baza acestor sculpturi?

Gravorii care au trăit cu mult timp în urmă au arătat preferințe deosebite pentru anumite tipuri de animale, cum ar fi girafe, rinoceri și leoparzi, și înfățișau mai des adulți adulți decât tineri și mai mult masculi decât femele.

Numărul de urme umane incluse în galeria de stânci este mai mare decât în alte situri similare, iar majoritatea sunt ale unor copii. Există, de asemenea, o absență neobișnuită a animalelor domestice și a reptilelor. Toate aceste descoperiri au fost posibile datorită preciziei artei în sine, dar și a expertizei locale folosite pentru a o cataloga.

Aceste gravuri provin din Epoca Târzie a Pietrei, începând cu aproximativ 50.000 de ani în urmă. În timp ce unele dintre ele sunt înregistrări ale animalelor care încă locuiesc în regiune, altele nu mai există, oferindu-le cercetătorilor o indicație asupra modului în care s-ar putea să se fi schimbat clima zonei în timp.

Deși interpretarea artei rupestre poate fi o provocare fără a vorbi cu gravorii, aceste reprezentări ne oferă o fereastră neprețuită către trecut, permițând o privire asupra modului în care societatea umană și regnul animal au trăit cândva împreună.

„Trăsăturile investigate în acest studiu, luate împreună, indică faptul că urmele sunt prevăzute cu semnificații complexe”, scriu cercetătorii.

„Pentru obținerea chiar și a unei aproximări a acestora, cercetători sunt nevoiți să apeleze la date etnografice și la cunoștințele indigene, o necesitate de care cercetările viitoare ar fi bine să țină seama”, au concluzionat oamenii de știință.

Cercetarea a fost publicată în PLOS ONE.

Vă recomandăm să citiți și:

Bătălia de la Maraton a salvat civilizația occidentală în urmă cu 2.500 de ani

Săbii romane vechi de 1.900 de ani, găsite într-o peșteră din deșertul Iudeei

Un craniu misterios contestă teoria privind locul în care au evoluat strămoșii omului

Arheologii au scos la lumină un monument neolitic unic pe Insula Arran

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase