Home » Istorie » Test de cultură generală. Cum se trezeau oamenii înainte de ceasul deșteptător?

Test de cultură generală. Cum se trezeau oamenii înainte de ceasul deșteptător?

Publicat: 03.01.2024

Iată o întrebare bizară la care probabil nu v-ați gândit până acum: cum se trezeau oamenii înainte de ceasul deșteptător?

Cum se trezeau oamenii înainte de ceasul deșteptător? Răspunsul este deopotrivă interesant și amuzant.

Înainte ca ceasurile deșteptătoare să devină populare, muncitori britanici numiți „knocker uppers” erau angajați să bată la ferestre pentru a trezi oamenii dimineața, conform Britannica.

Cum se trezeau oamenii înainte de ceasul deșteptător?

Până în anii 1970, în unele zone, mulți muncitori erau treziți de sunetul unui bătăi ușoare la fereastra dormitorului lor. Pe stradă, în afara casei lor, mergea o persoană cu un baston lung în mână.

„Knocker uppers” erau o priveliște obișnuită în Marea Britanie, în special în orașele industriale din nord, unde oamenii lucrau în schimburi, sau în Londra, unde angajații din port lucrau la ore neobișnuite din cauza fluxului și refluxului constant al mării.

Cum își amintesc oamenii de knocker uppers?

„Obișnuiau să meargă pe stradă cu niște bețe lungi”, își amintește Paul Stafford, un artist în vârstă de 59 de ani care a copilărit deasupra unui magazin din Oldham, Greater Manchester.

„Eu dormeam cu fratele meu în camera din spate de sus, iar părinții mei dormeau în față. Knocker uppers nu stăteau mult, doar trei sau patru bătăi și plecau. Noi nu auzeam în spate, dar îl trezeau pe tatăl meu în față”, a spus artistul, citat de BBC.

În timp ce instrumentul standard era un băț lung asemănător cu o undiță, se foloseau și alte metode, cum ar fi ciocane moi, instrumente de percuție și chiar „pistoale” cu boabe de mazăre.

Vă recomandăm să citiți și:

Oasele antice dezvăluie primul război la scară largă din Europa

Analiza unui pește antic arată cum au evoluat umerii

Praful după impact, nu asteroidul, a dus la dispariția dinozaurilor, spun oamenii de știință

Au fost reconstruite genele rinocerului lânos din Europa

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase