Home » Istorie » Aisbergul care a scufundat Titanicul, surprins într-o fotografie din 1912

Aisbergul care a scufundat Titanicul, surprins într-o fotografie din 1912

Aisbergul care a scufundat Titanicul, surprins într-o fotografie din 1912
Foto: autor necunoscut/Wikimedia Commons/Domeniul public
Publicat: 20.04.2024

O fotografie redescoperită, realizată la două zile după scufundarea Titanicului, va fi scoasă la licitație în această lună. Fotografia, făcută de John Snow Jr, ar putea arăta aisbergul care a scufundat Titanicul în călătoria sa inaugurală acum 112 ani, pe 14 aprilie.

Atunci când s-a scufundat Titanicul la 640 de kilometri de Newfoundland, Canada, peste 1.500 de pasageri dintre cei peste 2.200 au murit, mulți prin înec sau hipotermie provocată de imersie. John Snow Jr era îmbălsămător-șef la agenția funerară John Snow & Co și a fost chemat la epava Titanicului pentru a ajuta la recuperarea unora dintre corpuri, dar nu a tuturor, pentru înmormântare.

Snow și cu încă o persoană, împreună cu 100 de sicrie pentru a pune corpurile și 100 de tone de gheață pentru a le conserva pe acestea și pe altele, erau la bordul navei cablier Mackay-Bennett, prima dintre cele patru nave închiriate care au ajuns la Titanic pentru a căuta corpurile. Evaluând situația, echipajul a realizat rapid că existau mult mai multe cadavre decât se așteptaseră, și că o a doua barcă ar fi fost necesară pentru a ajuta la recuperarea celor decedați.

În ce context a fost făcută fotografia cu aisbergul care a scufundat Titanicul?

Echipajul CS Mackay-Bennett a recuperat 306 cadavre din apă. Sistemul de clasă existent la bordul Titanicului a fost folosit pentru a decide cine va fi dus înapoi pentru înmormântare și cine va fi îngropat în mare, relatează IFL Science.

„Deciziile referitoare la care corpuri să fie îngropate în mare au fost luate în mare măsură în funcție de clasa economică percepută a victimelor recuperate, iar cei cu bilete de clasa a treia aveau mult mai multe șanse să fie eliberați la apă”, a explicat Jess Bier, profesoară asistentă de sociologie urbană la Universitatea Erasmus Rotterdam (Țările de Jos), pentru JSTOR.

Pasagerii de clasa întâi, incluzându-l pe Isidor Straus, proprietarul magazinului Macy’s, au fost îmbălsămați la bordul navei și plasați în sicrie, pasagerii de clasa a doua au fost îmbălsămați și înveliți în pânză, iar 116 pasageri și membri ai echipajului de clasa a treia au fost lăsați în mare.

Asigurarea de viață, un concept destul de nou, probabil că a dictat o parte din decizii. Pasagerii de clasa întâi aveau mai multe șanse să aibă o poliță care să plătească pentru înmormântarea sau incinerarea lor, iar companiile de asigurări cereau un cadavru identificabil înainte de a face orice plată către rude.

Nu se știe când a fost făcută fotografia cu aisbergul care a scufundat Titanicul de către John Snow Jr.

Fotografia poate fi vizualizată pe site-ul Henry Aldridge & Son Auctioneers.

Fotografia va fi vândută la licitație

„Nimeni nu poate spune cu siguranță că ACESTA a fost aisbergul care a scufundat Titanicul. Dar ceea ce putem spune este că, după nava de salvare Carpathia, Mackay-Bennett a fost una dintre primele nave care au ajuns la locul epavei și că îmbălsămătorul de la bord a decis să-i facă o fotografie acestui iceberg”, a declarat licitatorul Andrew Aldridge, de la Henry Aldridge & Son Auctioneers, pentru The Mirror.

„Trebuie să fi avut motivele lui pentru a-i face o fotografie acestui iceberg. El a denumit-o Titanic. Aceasta nu a mai fost vândută anterior și a fost achiziționată direct de la familia domnului Snow de către vânzător la începutul anilor 1990. Este o fotografie extrem de rară și suntem siguri că va atrage mult interes”, a adăugata Aldridge.

Fotografia va fi vândută pe 27 aprilie și se estimează că va obține în jur de 4.000-7.000 de lire sterline (5.000-8.700 de dolari americani).

Vă recomandăm să citiți și:

Un ou din era romană și-a păstrat lichidul intact până în prezent

Cei mai vechi copaci fosilizați din lume. Unde au fost descoperiți?

În primele orașe ale lumii nu ar fi existat inegalitate socială

Arheologii reconstruiesc pădurile antice

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase