Home » Istorie » Peste 400 de monede din epoca romană, descoperite în Olanda, înfățișează conducători din Roma, Anglia și Africa

Peste 400 de monede din epoca romană, descoperite în Olanda, înfățișează conducători din Roma, Anglia și Africa

Publicat: 08.02.2025

Cu ajutorul detectoarelor de metale, doi bărbați din Țările de Jos au descoperit un tezaur de monede de aur și argint din secolul I. Combinația rară de bani romani și britanici prezintă portrete ale împăraților și regilor care au domnit la Roma, Anglia și Africa.

Cele 404 monede au fost descoperite în toamna anului 2023 în orașul Bunnik, la aproximativ 39 de kilometri sud-est de Amsterdam.

Tezaurul a fost achiziționat de Muzeul Național de Antichități al Țărilor de Jos, care le-a expus recent într-o expoziție intitulată „Țările de Jos în epoca romană”, potrivit unei declarații.

Multe dintre monede au fost bătute între anii 46 și 47 d.Hr., în timpul domniei împăratului roman Claudius. În această perioadă, limita de nord a Imperiului Roman a fost râul Rin, unde trupele romane au fost înființate pentru a respinge atacurile triburilor germanice și pentru a lansa incursiuni în Marea Britanie.

Din cele peste 400 de monede, 116 erau de aur. Aceste monede de aur includeau 72 de aurei romane datând din 19 î.Hr. până în 47 d.Hr., precum și 44 de monede din aliaj de aur, numite staters, care au fost bătute în Marea Britanie.

Multe dintre monede au fost bătute între anii 46 și 47 d.Hr.

Staterele conțineau numele regelui celtic Cunobeline (cunoscut în latină drept „Cunobelinus”), care a domnit între anii 9 și 42 d.Hr. Istoricul roman Suetonius l-a numit pe Cunobelinus – al cărui nume înseamnă literalmente „puternic ca un câine” în limba celtică – regele britanicilor, iar geograful grec Strabon a scris că, de fapt, Cunobelinus făcea comerț cu metale prețioase, cereale și câini cu romanii, scrie LiveScience.

De asemenea, în tezaur se aflau 288 de monede de argint, toate bătute între 200 î.Hr. și 47 d.Hr. Una dintre ele îl înfățișează pe Iulius Cezar și există, de asemenea, un exemplu rar de monedă pe care apare Juba, regele Numidiei (Algeria de astăzi).

Arheologii olandezi care au studiat monedele și locul descoperirii cred că tezaurul a fost probabil îngropat în anul 47 d.Hr., potrivit declarației.

Cel mai mare tezaur de monede din perioada romană descoperit vreodată

Este posibil ca un soldat roman care se întorcea din Britania să fi colectat monedele romane ca solda sa și monedele britanice ca pradă de război. Este posibil ca soldatul să fi plănuit să dezgroape monedele mai târziu sau poate că le-a îngropat ca ofrandă de recunoștință față de zeii care i-au permis să se întoarcă în siguranță din luptă.

Potrivit declarației, acest tezaur de monede este cel mai mare din perioada romană descoperit vreodată în provincia olandeză Utrecht, precum și primul de pe continentul european care are o compoziție mixtă romano-britanică.

Monedele au fost adăugate la Colecția Națională de Arheologie a Muzeului Național de Antichități și sunt disponibile pentru cercetări ulterioare.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Tezaur de monede rare din secolele XVI și XVII, descoperit în Polonia

Un tezaur din Epoca Bronzului, găsit în Spania, ascundea obiecte de origine „extraterestră”

Tezaur de bijuterii și arme vechi de 3.600 de ani, găsit pe un câmp din Cehia

O limbă veche de milenii, considerată a fi „un tezaur lingvistic”, ar putea dispărea

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase