Home » Lumea digitală » Bandajul inteligent al viitorului. Poate fi folosit pe articulaţii, creier sau chiar organe interne. FOTO+VIDEO

Bandajul inteligent al viitorului. Poate fi folosit pe articulaţii, creier sau chiar organe interne. FOTO+VIDEO

Publicat: 08.12.2015
Oamenii au folosit şi îmbăcat diverse forme şi varietăţi de bandaje timp de mii de ani, dar e puţin probabil ca cineva să fi purtat vreodată un bandaj de acest gen.
Oamenii de ştiinţă din SUA au inventat un material lipicios şi extensibil, de consistenţa unui gel. Acest material poate fi utilizat ca pansament inteligent pentru răni. Acesta conţine senzori de temperatură şi rezervoare pentru medicamente. Bandajul din hidrogel poate elimina medicamente atunci când înregistrează modificări în temperatura pielii, iar luminile LED se vor aprinde pentru a te anunţa când medicamentele din rezervoare sunt pe sfârşite.
 
 
“Electronicele  sunt, de obicei, solide şi uscate, iar corpul uman este moale şi umed. Aceste doua sisteme au proprietăţi atât de diferite. Dacă vrei să pui un dispozitiv electronic în contact cu corpul uman este de dorit ca dispozitivele electronice să fie moi şi elastice pentru a se potrivi mediului corpului uman. Asta e motivaţia pentru hidrogelul extensibil electronic”, afirmă Xuanhe Zhao, inginer mecanic la Institutul Tehnologic din Massachusetts (MIT) din SUA.
 
 
Matricea hidrogelului din care se face pansamentul are numeroase avantaje faţă de bandajele convenţionale pe bază de pânză. Este extrem de flexibil şi se întinde uşor, astfel pot fi aplicat în orice zonă a corpului, inclusiv pe articulaţii, cum ar fi coate sau genunchi. Materialul de cauciuc este compus în mare parte din apă şi poate fi integrat cu o gamă de electronice, cum ar fi fire conductoare, semiconductoare, cipuri LED şi senzori de temperatură.
 
 
Cercetătorii afirmă că acest bandaj poate furniza diferite medicamente pentru diferite segmente ale pielii: Aceste medicamente se află în nişte tuburi aflate în interiorul gelului.
 
„Este o matrice multilaterală. Capacitatea inedită este atunci când un senzor simte ceva diferit de o creştere normală a temperaturii, dispozitivul purtător de medicamente le poate elibera exact în locaţia specifică şi poate selecta un medicament specific din unul dintre multiplele rezervoare”, a declarat unul dintre membrii echipei, Hyunwoo Yuk.
 
 
Hidrogel s-ar dovedi eficient pentru răni precum arsurile sau alte afecţiuni ale pielii, dar potrivit cercetătorilor nu există o limită a utilizării acestor bandaje la uz extern. Ele ar putea fi utilizate, teoretic, şi în interiorul corpului pentru a găzdui electronicele implantate, cum ar fi senzorii de glucoză sau sonde neuronale.
 
„Creierul este un castron de jeleu. În prezent, cercetatorii încearcă diferite materiale moi pentru a atinge biocompatibilitatea pe termen lung a dispozitivelor neuronale. Împreună cu colaboratorii, ne propunem să folosim un hidrogel robust ca un material ideal pentru dispozitivele neuronale, deoarece hidrogelul poate fi proiectat să însuşească proprietăţi mecanice şi fiziologice similare cu cele ale creierului”, a declarat Xuanhe Zhao.
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase