Home » Lumea digitală » Dan Cautiş: ”Maşinăriile nu îşi arată intenţia proprie, ci intenţia celui care a creat-o”

Dan Cautiş: ”Maşinăriile nu îşi arată intenţia proprie, ci intenţia celui care a creat-o”

Dan Cautiş: ”Maşinăriile nu îşi arată intenţia proprie, ci intenţia celui care a creat-o”
Publicat: 10.05.2019
Profesorul Dan Cautiş, specialist în Inteligenţa artificială (I.A.) de la Universitatea Georgetown, a explicat joi în cadrul unei conferinţe că ”Inteligenţa artificială integrată şi activă ne ajută să decodăm sensurile conştiinţei”.

„Toată lumea vorbeşte despre ce este conştiinţa. Nimeni nu ştie, sunt o mulţime de ipoteze, e un subiect foarte interesant. (…) Dar dacă transpui toate informaţiile în mediu artificial, va fi aceasta inteligenţă? Se pare că suntem acum cu această abordare mai aproape decât oricând să înţelegem ce înseamnă Inteligenţa Artificială”, spune Dan Cautiş.

„Sunt multe procese algoritmice în mintea umană, cum sunt calculele. Dar sunt unele care nu sunt deloc algoritmice. Cum este conştiinţa. (…) Încercăm să rezolvăm problemele de bază care nu au fost rezolvate prin teoriile clasice ale Inteligenţei Artificiale”, a arătat profesorul.

Sistemele de valori ale robotului sunt impuse din exterior, circuitele sale sunt concepute cu un scop prestabilit de constructor. „Maşinăriile nu îşi arată intenţia proprie, ci intenţia celui care a creat-o, implementata indirect maşinăriei. Oamenii au intenţii, vor să facă ceva pe cont propriu. Diferenţa ţine de metabolism. De ce fac organismele lucruri pe cont propriu, cum îşi manifestă intenţionalitatea?”, a întrebat publicul Cautiş. „Intenţia noastră este să supravieţuim”, a răspuns profesorul.

Tema discuţiei a fost Inteligenţa artificială integrată şi activă.

Profesorul a discutat pe parcursul unei întregi serii de prezentări despre fascinaţia pentru Singularitate, fervoare religioasă în jurul IA, apocalipsa IA, de ce sunt greşiţi termenii în care se discută de obicei despre IA, cum este redefinit spaţiul sacru prin IA, adevăratele ameninţări ale IA şi de ce ele nu sunt existenţiale, pericolul potenţial orwelian ca şi modurile în care poate fi întâmpinat viitorul Inteligenţei Artificiale. 

Dan Cautiş a fost angajatul Universităţii Georgetown din Statele Unite între 2006 şi 2015 ca vice-preşedinte responsabil cu operaţiunile infrastructurilor IT (Data Centers, Computer Operations, Network Operations). Continuă să predea cursuri legate de Biserică şi ştiinţă, Transumanism, vorbind adesea în evenimente organizate pe teme ca Inteligenţa artificială sau Învăţarea automată utilizând implementarea algoritmilor Python. Profesorul a părăsit România în anii ’80, după ce îşi începuse cariera la Politehnica din Bucureşti. De-a lungul timpului a deţinut poziţii executive în companii ca Maxtor, Seagate, Maxoptix, Western Digital sau Lawrence Livermore National Lab (LLNL).

Interviul cu Dan Catiuş a încheiat seria de discuţii ”Inteligenţa Artificială de la promovare la realitate”, organizată de compania IT Qualitance pe platforma de comunicare Future Horizons. Platforma de comunicare susţine tehnologiile emergente care alimentează inovaţia: inteligenţa artificială, IO, realitatea augmentată, vehiculele autonome, recunoaşterea facială.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase