Home » Lumea digitală » Un cip care procesează informația la fel ca creierele noastre are câteva mii de „sinapse” pe suprafața sa

Un cip care procesează informația la fel ca creierele noastre are câteva mii de „sinapse” pe suprafața sa

Un cip care procesează informația la fel ca creierele noastre are câteva mii de „sinapse” pe suprafața sa
Credit foto: Pixabay
Publicat: 10.06.2020

Cipul este realizat dintr-un aliaj de argint și cupru, la care se adaugă unele componente din siliciu.

Creierul uman este cea mai performantă „mașinărie” de organizare și analizare a informației și din această cauză cercetătorii încearcă să construiască dispozitive și programe care să imite capabilitățile noastre. Un astfel de dispozitiv a fost construit la MIT, un cip de dimensiuni reduse, pe care cercetătorii l-au numit memristor.

Cipul este realizat dintr-un aliaj de argint și cupru, la care se adaugă și siliciul care îi permite acestuia să performeze mult mai bine la sarcinile de memorie vizuală, în comparație cu acele cipuri care nu folosesc această combinație.

Cercetătorii care au lucrat la acest cip pe care au fost amplasate „sinapse” artificiala sunt de părere că acesta ar putea fie integrat în dispozitive mici care ar putea să execute sarcini care în prezent sunt executate de către supercomputere, notează Phys.

„Până în prezent, au existat rețele de sinapse artificiale sub formă de software. Încercăm să construim un hardware de rețea neuronală reală pentru sisteme portabile de inteligență artificială”, explică Jeehwan Kim, profesor de inginerie al MIT.

„Imaginați-vă că conectați un dispozitiv neuromorf la o cameră de pe mașina dumneavoastră și că acesta recunoaște luminile și obiectele și ia o decizie imediat, fără a fi nevoie să vă conectați la internet. Sperăm să folosim memristoare eficiente din punct de vedere energetic pentru a face aceste sarcini la fața locului, în timp real”, mai adaugă profesorul.

Un tip superior de tranzistori

Tranzistorii, baza multor dispozitive pe care le folosim în viața de zi cu zi funcționează prin trecerea între două stări: 0 și 1. Astfel când printr-un tranzistor trece curent electric acesta înregistrează valoarea 1, iar atunci când nu primește energie înregistrează valoarea 0.

Memristorul, acest tip de tranzistor care imită „arhitectura” cerebrală poate să înregistreze mai multe valori simultan și, din această cauză ar putea fi capabil să execute mai multe sarcini în același timp.

Rezultate mult mai bune față de cipurile obișnuite

Oamenii de știință care au proiectat și-au construit acest cip l-au supus unor teste de și au descoperit că acesta are o „memorie” bună, reușind să reproducă o serie de imagini mult mai bine față de alte cipuri.

„Folosim sinapsele artificiale pentru a face teste reale de inferență”, explică dr. Kim. „Am dori să dezvoltăm această tehnologie în continuare pentru a face sarcinile de recunoaștere a imaginiilor mai rapide. Și într-o zi, s-ar putea ca creierele artificiale să realizeze acest tip de sarcini, fără a se conecta la supercomputere, la internet sau la cloud”, concluzionează acesta.

Studiul a fost publicat în Nature Nanotechnology.

Citește și:

Un cip electronic simulează funcţiile neuronilor umani

Reuşită excepţională! A fost creat primul cip cuantic cu arhitectură tridimensională

Un nou succes pentru tehnologia cuantică. Cercetătorii au reuşit să creeze qubiţi funcţionali la temperatura camerei

Un nou succes pentru tehnologia cuantică. Cercetătorii au reuşit să creeze qubiţi funcţionali la temperatura camerei

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase