Home » Lumea digitală » Un studiu recent a arătat ce efecte pot avea, de fapt, rețelele 5G asupra sănătății

Un studiu recent a arătat ce efecte pot avea, de fapt, rețelele 5G asupra sănătății

Un studiu recent a arătat ce efecte pot avea, de fapt, rețelele 5G asupra sănătății
Sursa foto: Pixabay
Publicat: 13.07.2020

Tehnologia wireless de generația a cincea sau 5G, care a început să fie introdusă la nivel global în 2019, oferă o conexiune mai rapidă, ceea ce înseamnă o viteză de descărcare mai rapidă.

Însă, pentru că tehnologia 5G este atât de nouă, puține lucruri sunt cunoscute despre potențialele efecte asupra sănătății pe care le poate avea radiația cu radiofrecvență, care este mai ridicată față de standardele actuale ale tehnologiei 4G. Totuși, un nou studiu schimbă astfel de noțiuni.

„Bazându-ne pe cercetările noastre, nu credem că radiația cu 5G este periculoasă. Este în mare parte inofensivă”, a spus Subham Dasgupta, unul dintre oamenii de știință implicați în noul studiu.

De ce au folosit cercetătorii peștii-zebră pentru a studia efectele 5G

Cercetătorii au desfășurat studiul folosind embrioni de pești-zebră (Danio rerio), un organism folosit adesea pentru a descoperi interacțiunile dintre factorii de stres din mediul înconjurător și sistemele biologice. Peștii-zebră și oamenii au procese de dezvoltare similare și se aseamănă din punct de vedere al genomului. Asta înseamnă că cercetările cu pești-zebră pot fi aplicate cu ușurință oamenilor.

Oamenii de știință nu au găsit niciun impact semnificativ asupra mortalității, asupra modului în care embrionii s-au format sau reacția acestora la lumină. Cercetătorii au descoperit un impact modest în cadrul unui test care a măsurat reacția embrionilor la sunetul brusc, scrie MedicalXpress.

Peștii-zebră din acest studiu vor fi analizați din nou

Viitoarele cercetări vor investiga efectele radiației 5G asupra peștilor-zebră folosiți în acest studiu, însă la un nivel al genelor și pe măsură ce se dezvoltă din embrioni în adulți, a explicat Dasgupta. De asemenea, cercetătorii doresc să studieze impactul frecvențelor și nivelurilor de expunere mai ridicate asupra peștilor-zebră pentru a ține pasul cu industria telefoanelor mobile care este în continuă schimbare.

Studiile viitoare vor folosi același experiment utilizat și în acest studiu. Sistemul implică o cutie produsă din cupru. Embrionii de pești-zebră sunt așezați pe plăci, care mai apoi sunt așezate în cutie. Radiația ajunge în cutie printr-o antenă iar cuprul o păstrează înauntru.

Vă mai recomandăm să citiți și:

De ce va fi Xiaomi prima compania care vă stăpâni secretele vitezei 6G

5G este deja istorie! La ce viteză poate ajunge noua reţea 6G pe care chinezii o dezvoltă acum

Tehnologia 5G nu răspândeşte COVID-19, aşa cum susţin teoriile conspiraţiei

Ce „tehnologie inovatoare” ascunde un USB care promite să te protejeze pe tine și familia ta de 5G

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase