Home » Lumea digitală » Spionul din sufragerie. Cercetătorii au transformat un aspirator în dispozitiv de spionaj

Spionul din sufragerie. Cercetătorii au transformat un aspirator în dispozitiv de spionaj

Spionul din sufragerie. Cercetătorii au transformat un aspirator în dispozitiv de spionaj
Credit foto: Pixabay
Publicat: 24.11.2020

Unele dintre cele mai noi modele de aspiratoare pot fi transformate în dispozitive de ascultare, după cum au demonstrat recent cercetătorii.

Nirupam Roy, profesor asistent la Departamentul de Informatică de la Universitatea din Maryland, și colegii săi au colectat date din sistemul de navigație bazat pe laser al aspiratoarelor robotizate și au aplicat tehnici de procesare a semnalului și de deep learning pentru a intercepta conversațiile și programele TV care sunt redate în aceeași cameră în care se afla și dispozitivul testat, notează The Science Times.

Cercetările lor arată că orice dispozitiv care utilizează tehnologia de detectare a luminii și a distanței (LIDAR) poate fi „spart” de hackeri pentru a intercepta sunete, chiar dacă aceste dispozitive robotizate nu au microfoane.

Cum funcționează tehnologia LIDAR?

Tehnologia LIDAR este o metodă de teledetecție care utilizează un laser pentru a măsura intervale la distanțe variabile pe Pământ. Aceste impulsuri laser generează informații precise și 3D despre forma obiectelor studiate. Constă în principal dintr-un scaner, laser și un GPS specializat.

În cazul aspiratoarele robot, tehnologia folosește un fascicul de lumină în jurul camerei și detectează reflexia laserului care ricoșează în obiectele din apropiere, care este folosită de robot pentru a cartografia camera și pentru a evita coliziunea cu obiectele pe măsură ce se deplasează prin curățarea casei.

Hărțile sunt stocate în cloud, în care experții au spus că aceste informații ar putea fi folosite pentru a încălca intimitatea gospodăriei. Ar putea oferi agenților de publicitate acces la informații care ar fi trebuit să rămână private. Roy și echipa sa au mai spus că aceste aspiratoare robot prezintă riscuri de securitate ca dispozitive de ascultare.

Cum transformi un aspirator într-un dispozitiv de ascultare?

Cercetătorii au spart codul robotului pentru a controla fasciculul laser și a trimite datele către computerele lor prin Wi-Fi fără a interfera cu navigarea acestuia prin cameră. Apoi au efectuat experimente pe două surse de sunet: vocea umană care recita numere redate prin difuzoarele computerului și audio din diferite emisiuni redate la televizor. Apoi, au captat semnalul laser detectat de aspirator, pe măsură ce acesta ricoșa în unele obiecte prezente pe podea, cum ar fi coșul de gunoi, o cutia de carton și recipiente din plastic în care este livrată mâncarea.

Membrii echipei de cercetare au transmis semnalele primite unor algoritmi de învățare , pe care îi numesc LidarPhone, pentru a identifica și a potrivi sunetelor. Au descoperit că acestea se potrivesc cu 90% cu numerele spuse cu voce tare, precum și cu o precizie de peste 90% în cazul sunetelor din emisiunile de televiziune.

Savanții au subliniat că aspiratoarele sunt doar una dintre multele tehnologii comune care prezintă un risc pentru intimitatea noastră.

Citește și:

Trotinele electrice, noile ținte pentru hackeri. Ce le face atât de vulnerabile

Automobilele Ford şi Volkswagen care au navigaţie conectată la internet sunt vulnerabile la atacurile hackerilor

WordPress lasă până la 200.000 de site-uri vulnerabile în faţa hackerilor

Aplicaţiile de cameră de la Samsung şi Google, vulnerabile la atacuri informatice

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase