Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » De ce corpul uman simte atât de puternic vremea extremă de la Polul Sud?

De ce corpul uman simte atât de puternic vremea extremă de la Polul Sud?

Publicat: 03.12.2016
Cel mai rece loc de pe Pământ, Polul Sud, este o locaţie în care corpul uman simte aceste manifestări climatice extreme mult mai profund decât în alte zone.

Grosimea gheţii din acea zonă este de aproximativ 3050 m, dar corpul uman o percepe ca având aproape 3650 de metri din cauza presiunii scăzute a aerului şi a atmosferei aride polare. Temperaturile din timpul iernii ajung până la -73 grade Celsius, iar această temperatură extrem de scăzută, combinată cu uscăciunea aerului, face ca şi o simplă urcare a unor scări să fie extrem de dificilă. Aerul din această  zonă cauzează o durere spontană în cazul în care pielea este expusă. Nu poţi nici măcar să zâmbeşti: vei simţi o cruntă durere de dinţi.

Ca şi cum nu ar fi fost de ajuns, în timpul iernii, soarele nu răsare deloc, Polul Sud fiind învăluit în întuneric. Exploratorii care se află în acel loc, trebuie să aibă asupra lor echipament pentru vreme extremă, precum cizme izolante, prin care să nu treacă aerul.

Exploratorul britanic Robert Falcon Scott, care a înteprins două expediţii la Polul Sud, în anul 1911 şi 1912 şi care a decedat nu după mult timp, a descris această zonă drept „un loc îngrozitor”. Cu toate acestea, exploratorii şi călătorii au fost întotdeauna atraşi de acest pol sudic al Pământului. Pentru călători, nu există facilităţi în această zonă, iar staţiile de cercetare nu găzduiesc vizitatori, ceea ce înseamnă că se poate ajunge acolo doar cu un elicopter personal, tocmai de aceea, în fiecare an, Antarctica este vizitată de doar 30.000 de turişti.

SUA au în folosinţă un tip de avion milizar, numit LC-130 şi poreclit Hercule, care este folosit pentru a salva oamenii care se află în dificultate, la Polul Sud. Există doar 10 astfel de exemplare. A fost construit prima oară în anii 1950, în timpul Războiului Rece, pentru a se putea confrunta cu sovieticii deasupra Oceanului Arctic. Pilotarea acestor avioane în timpul iernii polare este extrem de dificilă şi a fost pusă în aplicare doar de două ori, când muncitori care se aflau acolo au trebuit evacuaţi.

Buzz Aldrin, omul care a păşit pe Lună, evacuat de la Polul Sud din cauza sănătăţii

Unul dintre cei care şi-a dorit să ajungă la Polul Sud a fost Buzz Aldrin (86 ani), omul care a păşit pe Lună în 1969, împreună cu Neil Armstrong, în cadrul misiunii Apollo 1. În staţia SUA McMurdo din Antartica, sănătatea i s-a deteriorat, iar National Science Foundation l-a evacuat într-o zonă cu supraveghere medicală. După un succint control medical, declaraţiile oficiale arată că momentul cronic a trecut şi că este în afara oricărui pericol.

Sursa: National Geographic

Citeşte şi:

Antarctica – Cel mai bun loc pentru studierea Universului

Care este cel mai rece, cel mai uscat si cel mai calm loc de pe Pamant?

A fost descoperita originea gheturilor antarctice

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase