Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » Polul Nord sau Polul Sud, unde este mai frig?

Polul Nord sau Polul Sud, unde este mai frig?

Publicat: 02.07.2022

Polul Nord și Polul Sud sunt cele mai reci locuri de pe Pământ. Cu toate acestea, oricât de asemănătoare ar părea aceste zone, una este mult mai rece decât cealaltă.

Atât Polul Nord, cât și Polul Sud sunt reci, deoarece pozițiile lor în partea superioară și inferioară a planetei înseamnă că nu primesc lumină directă de la Soare. În ambele locuri, acesta se odihnește întotdeauna jos la orizont, chiar și în mijlocul verii. În timpul iernilor, Soarele se află atât de mult sub orizont, încât nu iese la suprafață timp de luni întregi.

În plus, suprafețele albe ale gheții și zăpezii de la poli sunt foarte reflectante. Acest lucru înseamnă că cea mai mare parte a energiei din lumina Soarelui care ajunge la ele ricoșează în spațiu, menținând aerul de deasupra acestor suprafețe relativ rece.

Deși acești factori fac ca ambii poli să fie de-a dreptul răcoroși, Polul Sud rămâne semnificativ mai rece decât Polul Nord, potrivit Woods Hole Oceanographic Institution. Temperatura medie anuală la Polul Nord este de minus 40 de grade Celsius iarna și de 0 grade Celsius vara. În schimb, mediile de la Polul Sud sunt mult mai geroase, cu o temperatură medie anuală de minus 60 C iarna și minus 28 vara.

Arctica vs. Antarctica

Principalul motiv pentru care Polul Sud este mai rece decât Polul Nord constă în diferența cheie dintre ele. „Polul Nord este un ocean, iar Polul Sud este un continent”, a declarat pentru Live Science Robin Bell, cercetător polar la Observatorul Lamont-Doherty Earth de la Universitatea Columbia din New York.

Arctica este un ocean înconjurat de uscat. Antarctica este uscat înconjurat de ocean. Apa se răcește și se încălzește mai lent decât pământul, ceea ce duce la mai puține extreme de temperatură. Chiar și atunci când Oceanul Arctic este acoperit de gheață, temperatura relativ caldă a apelor sale are un efect moderator asupra climei de acolo, ajutând Arctica să rămână mai caldă decât Antarctica, scrie Live Science.

În plus, în timp ce Arctica se află la nivelul mării, Antarctica este cel mai înalt continent, cu o altitudine medie de aproximativ 2.300 de metri. Cu cât se urcă mai sus, cu atât este mai frig.

Care pol are mai multă gheață?

Atât la Polul Nord, cât și la Polul Sud, stratul de gheață variază pe parcursul anului, crescând în iernile lungi și întunecate și topindu-se în verile luminoase și din ce în ce mai fierbinți.

Cea mai mare parte a acestei variații a stratului de gheață, atât la Polul Nord, cât și la Polul Sud, se datorează gheții marine care plutește, crește și se topește deasupra oceanului. Deoarece Arctica este aproape complet înconjurată de uscat, gheața de mare care se formează acolo nu este la fel de mobilă ca cea din Antarctica. Ca atare, este mai probabil ca banchizele de gheață de mare din Arctica să converge, ceea ce face ca, de obicei, gheața de mare din Arctica să fie mai groasă, având o grosime cuprinsă între 2 și 3 m, în comparație cu gheața din Antarctica, care are o grosime cuprinsă între 1 și 2 m, potrivit Centrului Național de Date privind Zăpada și Gheața.

În medie, nu există nicio îndoială că Polul Sud posedă mai multă gheață totală decât Polul Nord. Acest lucru se datorează faptului că Polul Sud găzduiește gheață terestră pe lângă gheața de mare. În total, Antarctica deține aproximativ 90% din toată gheața din lume.

Antarctica deține 90% din toată gheața din lume

Investigațiile privind cantitatea de gheață de la poli au dezvăluit că atât grosimea, cât și întinderea gheții de mare din Arctica au scăzut dramatic în ultimii 30 de ani. Acest lucru este în concordanță cu observațiile privind încălzirea Arcticii.

„Gheața din Arctica și Groenlanda scade rapid din cauza încălzirii globale”, a declarat Bitz pentru Live Science. „Scăderea suprafeței de gheață marină din Arctica tinde să provoace și mai multă încălzire, amplificând încălzirea care duce la pierderea gheții”.

În schimb, „pierderea de gheață din jurul Antarcticii a avut schimbări mixte, cu suișuri și coborâșuri, în ultimii 40 de ani, când am avut înregistrări destul de bune”, a precizat Bitz. „Dinamica climatică din Antarctica este mai complicată, deoarece circulația aerului și a oceanelor sunt factori foarte importanți acolo”.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Un imens rezervor de apă a fost descoperit îngropat sub gheața din Antarctica

Antarctica, lovită de un val de cutremure fără precedent după ce un vulcan subacvatic s-a trezit

„Ultima șansă de a vedea Antarctica”. De ce tot mai mulți turiști vizitează continentul înghețat?

Vrei să numeri pinguini în Antarctica și să fii plătit pentru asta? Iată șansa vieții tale

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase