Home » Natură » „Ultima șansă de a vedea Antarctica”. De ce tot mai mulți turiști vizitează continentul înghețat?

„Ultima șansă de a vedea Antarctica”. De ce tot mai mulți turiști vizitează continentul înghețat?

„Ultima șansă de a vedea Antarctica”. De ce tot mai mulți turiști vizitează continentul înghețat?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 21.04.2022

Într-un nou studiu, cercetătorii au descoperit că un motiv important pentru care mulți oameni călătoresc în Antarctica este legat de experiența alături de cei dragi, mai degrabă decât un interes deosebit pentru acest teritoriu și pentru viața sa sălbatică.

Constatarea ridică semne de întrebare cu privire la eficiența apelurilor de conservare și a eforturilor educaționale pentru acești turiști.

„Unii oameni merg în Antarctica pentru a învăța și a trăi experiențe, alții merg pentru a-și îndeplini un vis de-o viață, iar alții merg acolo ca o aventură – au fost în multe locuri, dar nu au fost acolo”, a declarat co-autorul studiului Yu-Fai Leung, profesor la North Carolina State University, potrivit Phys.org.

„Motivațiile grupului de legături sociale au fost interesante. Unii nu au menționat nimic despre pinguini sau despre a vedea alte animale sălbatice ca motivație principală. Ei merg în vacanță. Cu toate acestea, alții au declarat că, în opinia lor, este ultima șansă de a vedea Antarctica, pe fondul schimbărilor climatice existente”.

Antarctica, un ecosistem fragil

Cercetătorii au lansat studiul înainte de pandemie, privind turismul în Antarctica în condițiile în care călătoriile pe acest continent au crescut și s-au diversificat. Sezonul turistic pre-pandemic, 2019-2020, a înregistrat peste 74.000 de călători – dublu față de numărul de călători înregistrat cu cinci ani înainte.

În timp ce turismul poate fi un instrument pentru a inspira oamenii să devină ambasadori ai conservării Antarcticii – un ecosistem fragil care se confruntă cu ghețari care se prăbușesc, specii invazive și boli ale faunei sălbatice – poate crea, de asemenea, provocări.

Pentru a înțelege motivațiile turiștilor, cercetătorii au intervievat oamenii înainte și după ce au călătorit cu vaporul sau cu avionul în Antarctica în sezonul 2019-20.

O destinație turistică pe care nu am mai putea să o vizităm în viitor

Ei au descoperit patru motivații principale pentru turiștii care călătoresc în Antarctica: experiența și învățarea (31%), legătura socială (28%), aventura (23%) sau pentru a face o călătorie de neuitat (17,5%).

Aceștia au observat grupuri care vedeau Antarctica ca pe o destinație turistică pe care nu ar mai putea să o viziteze în viitor. O constatare pe care cercetătorii au documentat-o și în cazul altor situri amenințate de schimbările climatice, precum Marea Barieră de Corali și Arctica.

Atunci când au analizat dacă turiștii din anumite grupuri au fost mai mult sau mai puțin susceptibili de a fi învățat ceva din călătorie, au descoperit că turiștii din grupul „călătoria vieții” au fost mai susceptibili de a avea percepții mai mari de învățare. Turiștii din grupul „experiență și învățare” au avut cel mai mare scor general pentru învățarea reală.

Turismul în Antarctica

În mod surprinzător, aceștia au constatat, de asemenea, că există o relație între percepția turiștilor cu privire la cât de mult au învățat și intenția lor de a-și schimba comportamentele de mediu.

Cercetătorii au declarat că obținerea unui eșantion mare sau reprezentativ privind turiștii din Antarctica este extrem de dificilă, iar acest studiu nu a făcut excepție. Ei doresc să își extindă studiul pentru a continua să examineze tipurile de turiști și relațiile dintre aceștia.

De asemenea, ei au spus că doresc să studieze schimbările reale de comportament în lucrările viitoare, precum și să analizeze turismul antarctic după încetinirea și închiderea pandemiei. Leung a spus că, deși este posibil ca turismul să nu fi revenit încă la nivelurile anterioare pandemiei, ei se așteaptă ca acest lucru să se întâmple.

Studiul a fost publicat în Journal of Outdoor Recreation and Tourism.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Imaginile prin satelit arată că întreaga banchiză Conger din Antarctica s-a prăbușit

Studiu îngrijorător. Fiecare turist din Antarctica topește 83 de tone de zăpadă

Florile din Antarctica arată amploarea încălzirii globale

Bulele de aer din gheața din Antarctica indică o cauză a scăderii oxigenului

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase