Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » Care este cea mai veche civilizație din lume?

Care este cea mai veche civilizație din lume?

Care este cea mai veche civilizație din lume?
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 08.10.2022

Nenumărate civilizații s-au ridicat și au căzut de-a lungul mileniilor. Dar care dintre ele este cea mai veche?

Cu aproximativ 30 de ani în urmă, această întrebare părea să aibă un răspuns simplu. În jurul anului 4000 î.E.n., cea mai timpurie fază a culturii sumeriene a apărut ca fiind cea mai veche civilizație din Mesopotamia, în zona în care acum este în mare parte Irakul.

Sumerienii sunt numiți după orașul antic Sumer, care se afla în sudul de orașului modern Kut, în estul Irakului. Arheologii numesc cea mai timpurie fază sumeriană perioada Uruk, după orașul antic Uruk, aflat la 80 de kilometri spre sud-vest, unde au fost găsite multe dintre cele mai vechi artefacte sumeriene.

Dar dovezile descoperite în ultimele decenii indică faptul că sumerienii au câțiva pretendenți serioși, inclusiv Egiptul, pentru titlul de „cea mai veche civilizație”.

Ce este, de fapt, o civilizație?

Definiția a ceea ce face o civilizație este vagă, dar, în general, pentru a se numi așa o cultură trebuie să atingă mai multe caracteristici distinctive, în special urbanismul, irigațiile și scrisul; iar sumerienii le aveau pe toate trei.

După aproximativ 2000 î.E.n., civilizația sumeriană a condus direct la civilizația babiloniană din Mesopotamia, care este creditată cu descoperirea adevărurilor matematice precum trigonometria și numerele prime – concepte dezvoltate în continuare de grecii antici cu peste 1.000 de ani mai târziu.

Sumerienii ar fi inventat religia așa cum cunoaștem astăzi

Este posibil ca sumerienii să fi inventat religia sub forma pe care o cunoaștem acum, de asemenea, construind temple falnice numite zigurate în orașele lor și stabilind caste de preoți devotați venerării rituale a anumitor zeități, potrivit istoricului american Samuel Noah Kramer.

De asemenea, mitul biblic al lui Noe își are originea în lucrarea sumeriană numită Epopeea lui Ghilgameș, datată la aproximativ 2150 î.E.n., potrivit Live Science.

Care civilizații ar putea fi la fel de vechi?

Unii savanți susțin că alte civilizații pot fi la fel de vechi sau chiar mai vechi decât cea a sumerienilor. „Aș spune că Egiptul și Sumerul au fost practic contemporane în apariția lor”, a spus Philip Jones, curatorul asociat și păstrătorul colecțiilor la secțiunea Babiloniană a Muzeului Penn din Philadelphia.

Deceniile de război și din Irak au însemnat că arheologii nu au putut accesa multe situri din Mesopotamia, dar egiptologii au continuat să sape. Rezultatul este că arheologii din Egipt au descoperit acum scrieri la fel ca cele mai vechi scrieri din Sumer, ceea ce sugerează că cea mai veche fază a civilizației egiptene a apărut aproximativ în același timp cu cea mai timpurie fază a celei sumeriene.

Civilizația din Valea Indusului

Un alt pretendent la acest titlu ar putea fi civilizația din Valea Indusului, care a apărut în părți din ceea ce este acum Afganistan, Pakistan și nord-vestul Indiei și datează din cel puțin 3300 î.E.n., conform celor mai vechi artefacte găsite acolo.

Jones bănuiește că existența comerțului timpuriu de-a lungul marginilor Oceanului Indian a ajutat aceste civilizații – egiptenii de lângă Marea Roșie, sumerienii de la nordul Golfului Persic și civilizația din Valea Indusului la est ar fi schimbat atât produse cât și idei, ducând progresul mai departe.

Vă recomandăm să mai citiți și:

6 invenții sumeriene care au schimbat cursul istoriei

Mormânt medieval dublu, găsit întâmplător într-un șanț circular

Ziua în care murea ultimul monarh al Egiptului. Povestea ei avea să fie cunoscută milenii mai târziu

Primii hibrizi au fost creați de oameni în Mesopotamia antică. Erau „bestii extrem de valoroase”

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase