Home » Istorie » Mormânt medieval dublu, găsit întâmplător într-un șanț circular

Mormânt medieval dublu, găsit întâmplător într-un șanț circular

Mormânt medieval dublu, găsit întâmplător într-un șanț circular
Foto: State Office for the Preservation of Monuments in the Regional Council of Stuttgart/AAB, Stephan Weber
Publicat: 25.08.2022

Arheologii au descoperit un mormânt medieval dublu în centrul unui șanț circular din Kirchheim am Neckar, în sudul Germaniei.

Două loturi de teren dintr-o zonă din Kirchheim desemnată ca monument cultural au fost excavate înainte de dezvoltare imobiliară. Prezența unui loc de înmormântare era cunoscută încă din secolul al XIX-lea, dar descoperirea unui mormânt medieval dublu în interiorul unui șanț în formă de inel a fost surprinzătoare.

Mormântul dublu a fost găsit la capătul de sud-vest al locului de înmormântare. Semnul circular de pe sol este tot ce a mai rămas dintr-un tumul mare.

Un mormânt medieval dublu ce fusese jefuit în trecut

Înmormântările constau din două morminte din lemn adiacente, construite peste stâncă sculptată. Unul a aparținut unei femei; celălalt, unui bărbat. Mormintele fuseseră ambele jefuite în antichitate, dar profanatorii au furat doar de la genunchi în sus. Zonele de sub genunchi au fost neatinse, iar jefuitorii nici nu știu ce au ratat.

Sub piciorul bărbatului îngropat se aflau un pieptene mare de os împodobit, o oală de ceramică, benzi din tablă de argint, un pahar de sticlă, un căpăstru de cal și un vas de bronz umplut cu material organic și os de animal și un obiect mare, asemănător unui ou, sub un bol de ceramică.

În gura mortului a fost găsită și o monedă de aur ca obol, cunoscut și sub numele de obol al lui Charon, o monedă cu care se plătea trecerea în lumea de dincolo, explică The History Blog.

Rămășițele unui cal decapitat au fost îngropate chiar în afara șanțului inelar. Prezența căpăstrului de cal în mormântul bărbatului sugerează că animalul era un însoțitor către lumea de dincolo.

Profanatorii nu au reușit să fure toate bogățiile

Mormântul femeii a fost, de asemenea, plin de bogății, în ciuda faptului că a fost jefuit. Bunurile funerare găsite în mormântul ei includ un colier de perle, un pandantiv de aur încrustat cu granate almandine, o broșă cu disc, o „sabie” de țesut, o foarfecă, un pahar de sticlă și o cataramă decorativă cu disc, având o cochilie de melc Cypraea atârnată de ea.

Acestea erau obiecte de mare valoare, bijuterii și bunuri de uz casnic deopotrivă. Cypraea a fost importat din Oceanul Indian și era un talisman foarte scump de atârnat la o curea.

Săpăturile celor două proprietăți au revelat încă 22 de morminte, toate simple inhumații fără ofrande funerare. Acestea erau tipurile de morminte pe care arheologii se așteptau să le găsească în sit, comparabile cu cele descoperite acolo în trecut.

Locuitorii mormântului dublu au fost înmormântați separat, despărțiți de restul oamenilor atât ca amplasare, cât și prin măreția distinctivă a mormintelor lor.

Vă recomandăm să citiți și:

10 lucruri mai puțin cunoscute despre faraonul Amenhotep al III-lea

6 invenții sumeriene care au schimbat cursul istoriei

Secretul străvechi din spatele Epocii Bronzului din China a fost descifrat

O epavă rară, descoperită de arheologii germani. Ce transporta nava atunci când s-a scufundat?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase