Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » De ce năpârlesc câinii și pisicile?

De ce năpârlesc câinii și pisicile?

Publicat: 29.10.2022

Animalele de compania fac viața stăpânilor mai frumoasă, însă nici măcar cei mai înflăcărați fani ai prietenilor îmblăniți nu apreciază părul pe care companionii lor îl lasă în urmă. Dar de ce năpârlesc câinii și pisicile?

Năpârlirea este o parte normală a vieții animalelor cu păr și are scopul ei bine definit. În mod normal, năpârlirea ajută la îndepărtarea părului mort și la eliberarea uleiurilor naturale în piele, conform companiei de sănătate animală Zoetis. Dacă părul mort nu ar cădea, piele ar putea deveni iritată.

Pe lângul căderea obișnuită a părului, câinii și pisicile au o năpârlire sezonieră mai mare, aproximativ de două ori pe an, care ajută animalele să-și controleze temperatura corporală, explică medicul veterinar Angela Martin.

Acest lucru se întâmplă de obicei primăvara și toamna; năpârlitul de primăvară ajută animalele de companie să renunțe la blana grea de iarnă, în timp ce năpârlitul de toamnă le ajută să se pregătească să-și crească blana de iarnă, scrie Live Science.

Acest ciclu de năpârlire se poate schimba în funcție de timpul pe care un animal de companie îl petrece în interior. Animalele de companie din interior sunt expuse la aer condiționat vara și la încălzire iarna, precum și la iluminare artificială. Acest lucru le poate încurca ceasurile interne, ceea ce poate duce la năpârliri relativ constante pe tot parcursul anului, potrivit Zoetis.

De ce năpârlesc câinii și pisicile?

De ce năpârlesc câinii și pisicile? „Năpârlirea este, de asemenea, un mecanism de apărare. Dacă un urs urmărește un câine sau o pisică și încearcă să le prindă, dar se alege doar cu gura plină de blană, acest lucru înseamnă că pisica sau câinele continuă să trăiască”, a spus Martin.

Există și alte motive pentru care pisicile și câinii năpârlesc. Unul este stresul: „Probabil ați observat acest lucru la cabinetul veterinar”, a spus Martin. Alte cauze comune includ paraziți, cum ar fi puricii și acarienii; boli endocrine, cum ar fi diabetul și tulburările tiroidiene; alimentație proastă; anumite medicamente; și îngrijirea excesivă, a spus ea.

Semnele de năpârlire nesănătoasă includ o blană subțire sau locuri fără blană, a spus Martin. „Atunci când năpârlirea este însoțită de mâncărimea, mirosul și inflamația pielii, de formarea de cruste, de întunecarea pielii sau de semne gastrointestinale, adesea sunt de vină alergiile cu infecții secundare ale pielii”, a spus ea.

Dacă un animal de companie își pierde părul în timp ce se confruntă cu modificări de greutate sau alte simptome sistemice, afecțiunile endocrine pot fi o explicație mai probabilă, a spus Martin. Afecțiunile legate de sistemul imunitar sau cancerul sunt explicații mai puțin frecvente, dar sunt și ele posibile, a spus ea.

Ce rase năpârlesc cel mai mult?

Unele rase de animale de companie năpârlesc mai mult decât altele. Când vine vorba de pisici, se știe că Maine Coon, pisicile persane și pisicile Ragdoll năpârlesc mult, a remarcat Zoetis. În schimb, rasele de pisici Sfinx, siberiană, Bengaleză, Cornish Rex, Siameză și Bombay elimină cel mai puțin, potrivit BondVet.

Când vine vorba de câini, Labradorul Retriever, Terra Nova (Newfoundland) și Pechinezul tind să năpârlească mult, în timp ce teckelul, pudelul și Border Terrierul par să nu năpârlească aproape deloc, potrivit American Kennel Club.

Unii oamenii nu știu exact de ce năpârlesc câinii și pisicile

Se crede în mod greșit că năpârlirea câinilor depinde de lungimea blănii lor, conform companiei de hrană pentru animale de companie Hill’s. Pisicile American Shorthair (Pisicile Americane cu Păr Scurt), de exemplu, sunt unele dintre pisicile care năpârlesc cel mai mult, a remarcat compania de îngrijire a animalelor de companie Rover.

Nu există un motiv specific pentru care o rasă năpârlește mai mult decât alta, unele animale de companie năpârlesc mai mult pur și simplu din cauza moștenirii lor genetice naturale, potrivit The Village Vets, o rețea de spitale pentru animale din Atlanta.

Periajul sau pieptănarea în mod regulat a unui animal de companie poate reduce cantitatea de păr pe care o elimină, conform Societății Americane pentru Prevenirea Cruzimii față de Animale. Acest lucru poate ajuta, de asemenea, la eliminarea bucăților de piele moartă și la stimularea circulației sângelui, îmbunătățind astfel starea generală a pielii.

Vă recomandăm să citiți și:

O orhidee din Tanzania este o specie nouă pentru cercetători

De ce au rechinii-ciocan capul în formă de ciocan?

Majoritatea țestoaselor marine din Florida se nasc femele din cauza schimbărilor climatice

O creatură străveche care poate vedea în întuneric se ascunde în ochii balenelor

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase