Prima pagină Maratoanele Descopera Mari întrebări

De ce merge excelent friptura cu un pahar de vin roşu?

Corina Vârlan 03.22.2015 | ● Vizualizări: 3686
FOTO: Publimedia/Shutterstock     + zoom
Galerie foto (1)

Chiar dacă nu eşti un mare cunoscător de vinuri ai auzit, probabil, că vinul roşul merge foarte bine cu friptura din carne roşie, în timp ce vinul alb se potriveşte perfect cu peştele. Dar de ce?

Experţii spun că totul este legat de componentele vinului şi de procesul de fermentare al acestuia. Importante sunt şi substanţele din carnea roşie şi din peşte.

Friptura merge excelent cu un pahar de vin roşu graţie taninurilor, compuşi vegetali cu o structură chimică complexă, care au capacitatea de a face gustul grăsimii din carne mai puţin pregnant.

Grăsimea reduce, la rândul său, astringenţa vinului, lucru care favorizează eliberarea aromelor fructate ale băuturii. Dacă presari puţină sare sau puţin piper pe friptură, acest efect este accentuat.



Taninurile se găsesc în coaja fructelor, în frunze şi în lemn. Vinul roşu este fermentat, de regulă, în coajă, cu tot cu sâmburi, şi apoi este depozitat pe parcursul procesului de fermentare în butoaie de lemn. Astfel, nivelul taninurilor creşte.

Spre comparaţie, vinul alb este mai accid şi reduce mirosul fructelor de mare sau al peştelui.

Sursă: Daily Mail