Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » Ce sunt fagocitele?

Ce sunt fagocitele?

Ce sunt fagocitele?
Publicat: 30.07.2015
Corpul uman conţine milioane de ganglioni limfatici, adică bile formate din celule, înconjurate de un ţesut de legătură şi fibre musculare.

 Celulele care provin din organele limfatice se numesc celule limfatice.

Însă, ele au şi alte câteva denumiri. Aceste celule mai sunt cunoscute şi ca globule albe din sânge sau leucocite, pentru că plutesc în sânge ca nişte corpuri incolore, alături de globulele roşii din sânge. Ele se mai numesc şi celule călătoare, pentru că parcurg tot corpul.

O altă denumire a acestor celule este de „fagocite”, ceea ce înseamnă celule – „necrofage”, pentru că pot ingera corpuri străine. În sânge, există aproximativ de o mie de ori mai multe globule roşii decât albe.

Numărul de globule albe din sânge creşte pe durata digestiei, după eforturi fizice intense, la apariţia ferei şi, bineînţeles, odată cu dezvoltarea multor tipuri de boli infecţioase. De aceea, fiecare set de analize medicale complet conţine şi o numărătoare a globulelor albe din sânge.

Globulele albe sau fagocitele pot fi văzute ca poliţiştii, soldaţii, măturătorii, pompierii şi paramedicii sângelui. De fiecare dată când o substanţă străină se află în corp, o celulă muribundă sau sunt perturbate alte activităţi, globulele albe intră în acţiunea.

De exemplu, dacă o aşchie intră în piele, ea este atacată de o armată întreagă de globule albe. Ele mănâncă aşchia, secretând substanţe digestive în jurul ei. Apoi, încearcă să o dizolve. Mănâncă ţesutul din jurul aşchiei până când el se lichefiază.

Acest ţesut lichefiat este numit puroi. Dacă avem o rană care elimină puroi, acesta este un semn că acolo se află ceva nedorit în corp. O cantitate mare de puroi formează un abces.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase