Prima pagină Natura

Încălzirea Mării Nordului pune în pericol mâncarea preferată a britanicilor

Redactia Descopera.ro | 04.19.2015 | ● Vizualizări: 2336

Încălzirea Mării Nordului ar putea însemna sfârşitul felului de mâncare preferat al britanicilor: tradiţionalul "fish and chips" - fileul de peşte cod pane cu garnitură de cartofi prăjiţi.

Populaţia peştilor cod, calcan sau sole acuză o scădere semnificativă în Marea Nordului ca urmare a creşterii preconizate cu 1,8 de grade a temperaturii apelor peste 50 de ani, potrivit unui studiu desfăşurat de cercetători ai Universităţii Exeter (sudul Angliei) şi publicat în revista "Nature Climate Change".

Marea Nordului, o parte a oceanului Atlantic care se întinde deasupra Marii Britanii, Norvegiei, Danemarcei sau Germaniei, s-a încălzit de patru ori mai repede decât media mondială în cursul ultimelor patru decenii.

Cercetătorii au măsurat efectul preconizat al încălzirii apelor mării asupra populaţiei acestor specii susceptibile cu extincţia, având în vedere că nu pot trăi decât la temperaturi potrivite.

"Potrivit proiecţiilor noastre ştiinţifice, speciile care trăiesc în ape reci sunt ameninţate cu dispariţia şi ar putea fi înlocuite de specii obişnuite să trăiască în ape mai calde", a precizat coautorul studiului, Steve Simpson, specialist în biologie marină şi schimbări climatice.

"Pentru a menţine un pescuit sustenabil în Marea Britanie, trebuie să ne obişnuim să renunţăm la codul cu cartofii prăjiţi ('fish and chips') şi să privim spre Europa de sud şi să ne inspirăm din această gastronomie", a conchis expertul.

SURSA: AFP